Robăneşti, comuna care mizează pe tineri şi pe investitori

Costin-Ionuţ Ştefănescu, primarul comunei Robăneşti
Autori


Ca toate localităţile rurale din România, comuna Robăneşti se confruntă cu un fenomen demografic îngrijorător – îmbătrânirea populaţiei. În momentul de faţă, comuna numără aproximativ 2.500 de locuitori. Plecarea tinerilor fie spre oraş, fie în străinătate şi scăderea natalităţii sunt câteva dintre cauzele acestui fenomen. „Oricine poate observa acest lucru, dar un primar trebuie nu doar să constate că există o problemă, ci şi să acţioneze pentru a o rezolva“, spune primarul comunei, Costin-Ionuţ Ştefănescu. Este tânăr şi a venit în fruntea primăriei din ambiţia de a nu lăsa localitatea să se piardă, cu atât mai mult cu cât are un potenţial foarte bun: „Suntem la 20 de kilometri de Craiova, ceea ce înseamnă că putem deveni opţiune serioasă pentru cei care vor să îşi caute un loc unde să se aşeze, în care să îmbine avantajele vieţii din mediul rural – aer curat, linişte – cu apropierea unei mari localităţi urbane. Ştiu că nu este uşor, şi de aceea am gândit o soluţie care, cred eu, va da roade“. Mai exact, primarul intenţionează să ofere câte o vatră de 500 de metri pătraţi pentru fiecare pereche de tineri care se căsătoreşte şi se stabileşte în Robăneşti. „Pot să fie de oriunde. Dacă decid să îşi întemeieze aici o familie, îi primim cu braţele deschise“, spune Costin-Ionuţ Ştefănescu, apoi face un calcul rapid. „Gândiţi-vă că 500 de metri pătraţi undeva lângă Craiova nu îi poţi cumpăra cu mai puţin de 5.000 de euro. Or, cu banii ăştia îţi ridici două camere, o baie şi o bucătărie“. Proiectul nu este doar la stadiul de idee. În momentul de faţă se lucrează la cadastrarea conform programului naţional. Deja s-a realizat planul cadastral pentru patru tarlale. La finalul acestei operaţiuni se va trece la implementarea propriu-zisă a planului. Vor fi identificate terenurile disponibile şi vor fi parcelate pentru a putea fi oferite tinerilor care doresc să se stabilească aici.
Lucrurile nu se opresc însă aici. Edilii comunei fac eforturi pentru a creşte gradul de atractivitate a localităţii, prin oferirea de condiţii similiare cu cele din mediul urban. Comuna Robăneşti are în componenţă şase sate – Robăneşti de Sus, Robăneşti de Jos, Bojoiu, Golfin, Lăcriţa Mare şi Lăcriţa Mică. Toate localităţile au deja alimentare cu apă potabilă şi este depus un proiect cu finanţare guvernamentală pentru introducerea canalizării. De asemenea, reabilitarea reţelei de drumuri este şi ea o prioritate. În momentul de faţă se lucrează la modernizarea a 7 km din drumurile de exploataţie agricolă. Este un pas important deoarece în acest fel utilajele agricole vor circula pe aceste rute, protejând drumurile din comună. În paralel se află depuse diferite proiecte pentru modernizarea drumurilor dintre sate. Scopul final este ca toate cele şase sate să fie legate între ele prin drumuri asfaltate.
Un alt proiect pe care primăria l-a implementat cu succes este asigurarea iluminatului public cu lămpi solare. Investiţia totală a fost de aproximativ 160.000 de lei, dar rezultatele sunt spectaculoase. „Cheltuielile pe acest sector au scăzut în mod spectaculos, reducându-se cu 70%“, spune primarul. Şi este normal să fie aşa, pentru că într-o localitate rurală iluminatul public reprezintă cea mai mare parte a costurilor cu energia electrică.
Dincolo de intenţia de a atrage tineri şi de a moderniza comuna, primarul spune că mai are în plan şi atragerea de investiţii. În momentul de faţă, economia comunei este bazată în cea mai mare parte pe agricultură. Extravilanul Robăneştiului cuprinde 5.037 de hectare de teren agricol, care este lucrat de şapte societăţi agricole care au terenul luat în arendă sau cumpărat de la oameni. „Din păcate, la noi totul se bazează pe grâu şi porumb. Rotaţia culturilor este simplă – un an grâu, altul porumb“, spune primarul. Cu toate acestea, sunt oameni care au încercat şi altceva şi există în Robăneşti culturi de afine şi de levănţică. Iar rezultatele sunt foarte bune. „Cât priveşte partea de economie nonagricolă, stăm foarte prost. De aceea ne dorim să atragem investitori. Avem ce oferi, deoarece aici sunt terenuri disponibile şi chiar hale care au aparţinut CAP-ului, care pot fi obţinute la preţuri extrem de convenabile“, spune Costin-Ionuţ Ştefănescu.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 februarie 2019

Actualitate

» Iohannis critică foarte dur guvernarea PSD: Bugetul pe 2019 este bugetul ruşinii naţionale. PSD nu guvernează pentru români, ci pentru Dragnea. Voi sesiza CCR
» Moştenitorii lui Michael dau în judecată HBO. Actul are legătură cu concertul de la Bucureşti
» Regimul Erdogan dispune arestarea a 295 de militari
» Daniel Suciu şi Răzvan Cuc, propuşi miniştri, depun jurământul astăzi
» Miniştrii Comerţului din ţările membre UE se reunesc, vineri, la Palatul Parlamentului
» Chimicale din plastic descoperite în cele mai izolate zone ale Polului Nord
» Atenţionarea de vreme rea! Va ninge şi va bate vântul în toată ţara
» Două cutremure în Vrancea și Buzău, în ultimele trei ore
» Procedura pentru şeful Parchetului UE, transmisă Comisiei LIBE. Cât timp va avea Kovesi la audiere/ Eurodeputaţii PSD au cerut drept de vot

Publireportaj

» Ionuț Dincă, hair stylist ID Studio: „Părul este cea mai frumoasă haină care te îmbracă. Preţuieşte-l!“
» Încheiere proiect „Dezvoltarea firmei ADRILEX IMP. EXP. SRL”

Dolj

» Dolj: 20 de şoferi au rămas fără pemis în câteva ore
» Dolj: Depistaţi în timp ce tăiau arbori din pădure
» Tânără care a participat la o fraudă de peste 4 milioane de dolari în SUA, prinsă la Craiova
» Craiova: Reţinuţi de poliţişti pentru tâlhărie calificată
» UPDATE Craiova: Apartament în flăcări, în Craioviţa Nouă
» Poşta Română relansează servicii importante. Anunţul a fost făcut la Craiova
» Craiova: Opt căruţe ridicate de pe străzile oraşului
» (GALERIE FOTO) Povestea fanfarei din Craiova, care a cucerit lumea
» Modernizarea drumului judeţean Craiova – Cetate, scoasă la licitaţie. Vezi la cât se ridică investiţia
» Eduard Constantinescu, judecat pentru tentativă de omor
» „Impresie“ neagă implicarea în scandalul de la Spitalul de Urgenţă
» Un craiovean care ameninţa că se sinucide, evacuat cu mascaţii (VIDEO, GALERIE FOTO)
» Craiovean mort într-un accident produs în comuna Jitaru, Olt
» Electrocentrala II Craiova ar putea trece pe gaze?
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» Două competiţii automobilistice, găzduite de Transalpina, la Rânca
» Zeci de utilaje, gata de intervenţie
» CEO ar fi avut profit în 2018 dacă nu ar fi crescut preţul la certificatele de CO2
» Tavi Colen, spectacol de Dragobete la Rovinari

Sport

» Tenis / Ștefania Păun şi-a adjudecat două trofee importante
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate
» Simona Halep poate pierde locul 2 în clasamentul WTA
» Judokanii craioveni au treabă în weekend
» Craiova II şi CSO Filiaşi, la ultimul test
» Arătaţi-le că sunteţi „lei“! (VIDEO)
» Craiovenii şi-o doresc pe Dinamo la picioare
» Vor revanşa în faţa Măgurei Cisnădie

Sanatate

» Bolnavi din cauza alimentației
» Măslinul, una dintre cele mai puternice plante medicinale

Educatie

» Peste 900 de elevi din Dolj, la olimpiada de limba română

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Tartă cu pere și smântână
» Bancul zilei

Top