9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuIuliana Petrişor - profesionalism şi dăruire, în slujba pacienţilor

Iuliana Petrişor – profesionalism şi dăruire, în slujba pacienţilor

 

1. Cine este Iuliana Petrişor şi de unde dragostea pentru medicină?
Iuliana Petrișor este un om obişnuit, care în urma căutărilor de sine şi-a descoperit şi şi-a stabilit ca prioritate dorința de a se dărui şi de a fi de folos oamenilor.

2. Aţi avut mentori în alegerea acestei profesii?
Da. În primul rând m-am bucurat de sprijinul părinţilor mei, care m-au ajutat să mă pot descoperi. Apoi socrii și soţul meu, care m-au sfătuit în alegerea unei specialităţi care să mi se potrivească şi să mă reprezinte.

3. Cum v-aţi ales specialitatea?
Personalitatea care m-a făcut să-mi placă endocrinologia este d-nul prof. dr. C-tin Dumitrache, de la Institutul „C.I. Parhon“, pentru care am toată recunoştinţa.

4. Este diabetul zaharat printre bolile secolului XXI, aşa cum spun cercetătorii?
Diabetul şi bolile cardiovasculare sunt afecţiuni de care suferă aproximativ 30% din populaţie. Este îngrijorător numărul pacienţilor cu diabet zaharat şi boli endocrino-metabolice, mai ales că procentul acestora este în creştere. Plecând de la dictonul „Roagă-te înainte de ispită și caută doctor înainte de boală!“, în munca de zi cu zi, mă străduiesc să pun accentul pe prevenţie şi să conştientizez oamenii privind acest aspect.

5. Care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un medic bun, aşa cum sunteţi recomandată dumneavoastră de pacienţii care v-au trecut prin cabinet?
Profesionalism şi preocupare permanentă faţă de calitatea actului medical şi, nu în ultimul rând, respectul faţă de pacient. Oamenii trebuie să se simtă în siguranţă şi să se poată încrede în medic. Delicateţea şi profesionalismul cu care comunici pacientului diagnosticul şi tot ce ţine de afecţiune şi modul în care îi stabileşti terapia sunt condiții esențiale pentru calitatea actului medical.

6. Ce aţi dori să se schimbe în sistemul medical din România?
Ar trebui schimbări din ambele părţi: şi cei care conduc sistemul, şi cei care lucrează în sistem, şi astfel evoluţia va fi evidentă.

7. În spatele unui medic dedicat există întotdeauna susţinerea familiei?
Dragostea celor din familie şi susţinerea lor sunt premisele care asigură dispoziția oricărui om, mai ales a medicului ce interacţionează cu oamenii, de a se dărui altora cu maximă abnegație.

8. Aveţi trei copii. Ce este mai greu: să fiţi mamă sau medic?
A fi mamă este, în primul rând, o datorie, şi greul care ar putea veni de aici este sublimat de iubirea maternă. Iar în profesie, „greul“ este înfrânt de bucuria cu care îmi încep fiecare zi la policlinică, ştiind că o să vin în întâmpinarea omului.

9. Cum arată o zi de muncă?
Plină. Copii, casă, familie, policlinică – a doua familie, pacienții, şi iar copiii…

10. Care sunt pasiunile dumneavoastră?
Având în vedere că întreaga zi este ocupată cu familia şi cu policlinica, pentru a-mi putea organiza şi trăi eficient viaţa, am ales să-L pun la cârmă pe Dumnezeu.
Acest lucru presupune respectarea unor norme care, odată înţelese cu inima, devin viaţa însăși.

11. Vreţi ca micuţii să vă îmbrăţişeze vocaţia de a salva vieţi sau o să-i susţineţi în ceea ce vor dori să urmeze?
Îmi doresc din suflet să facă asta, dar mă voi preocupa, în egală măsură, să le descopăr vocaţiile şi să-i sprijin în alegerea profesională.

12. Care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ţină cont oamenii pentru a evita diabetul?
Respectarea unui stil de viaţă sănătos, ceea ce presupune echilibru și cumpătare în toate. În mod deosebit, trebuie să fie atenţi cei care au avut în familie cazuri de boli endocrino-metabolice şi cardiovasculare: este mai uşor să previi decât să tratezi!

13. Care este cea mai mare satisfacţie a dumneavoastră ca medic?
Consider că vindecarea şi ameliorarea unei boli o aduce Dumnezeu, iar medicul este un instrument prin care Acesta îşi realizează lucrarea. Cea mai mare satisfacție este că poţi fi colaborator cu Dumnezeu în facerea binelui, în ajutorul acordat pacienților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS