10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaCartea „Ipostaze ale exilului: Constantin Brâncuși, Aurel Jiquidi, Theodor Pallady“, prezentată la Craiova

Cartea „Ipostaze ale exilului: Constantin Brâncuși, Aurel Jiquidi, Theodor Pallady“, prezentată la Craiova

Muzeul Cărții și Exilului Românesc găzduiește luni, 11 decembrie, ora 19.00, conferința și prezentarea de carte Ipostaze ale exilului: Constantin Brâncuși, Aurel Jiquidi, Theodor Pallady, sub semnătura criticului de artă Pavel Șușară.

La eveniment cultural vor lua cuvântul:

  • Dalina Bădescu, autor al ilustrațiilor și al concepției grafice al volumelor „Brâncuși” și „Lumea lui Aurel Jiquidi”,
  • Cătălin Davidescu, istoric și critic de artă, invitați ai autorului.

În cadrul evenimentului, participanții vor urmări o prezentare a celor trei artiști, Constantin Brâncuși, Aurel Jiquidi și Theodor Pallady, realizată de autorul Pavel Șușară, care va oferi, la final, o sesiune de autografe, potrivit www.aman.ro.

Studiul „Ipostaze ale exilului” se referă la strategiile de creație si la formele de protecție a libertății pe care le-au ales cei trei artiști români. Exilul propriu-zis este ilustrat de Constantin Brâncuși. Exilul indecis, pendularea între Paris și București, este ilustrat de Theodor Pallady. Exilul interior, în atelier, este ilustrat de Aurel Jiquidi. Toți trei traversează aceeași istorie contradictorie și ostilă, iar opțiunea lor se regăsește pe deplin și în propriile opere.

Pavel Şuşară s-a născut la 4 ianuarie 1953, în localitatea Bănia, judeţul Caraş-Severin. Este critic şi istoric de artă, publicist şi scriitor, cercetător de istorie a artei, expert și curator, membru al Uniunii Artiștilor Plastici și al Uniunii Scriitorilor din România.
A publicat peste 10 cărți de poezie, proză, eseistică, studii istorice și monografice, printre care amintim:

  • Sissi (poem),
  • Corneliu Baba (album monografic),
  • Brâncuși (studiu asupra personalității și operei marelui sculptor).
  • Este fondatorul Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă și al Muzeului de Artă Modernă și Contemporană „Pavel Șușară”.

Citește și: Angajații Washington Post vor intra joi în grevă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS