17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaDoina Ruști la Târgul Gaudeamus Craiova

Doina Ruști la Târgul Gaudeamus Craiova

Regulile nescrise ale destrăbălării cotidiene în volumul de povestiri „Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii”, apărut de curând la ed. LITERA va fi prezentat publicului în premieră sâmbătă, 4 martie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.

Sâmbătă, 4 martie, începând cu ora 14.00, în holul Teatrului Național din Craiova, va avea loc un eveniment, dedicat volumului Depravatul din Gorgani.

Este o întâlnire cu publicul craiovean și o introducere în poveste, care debutează cu istoria unui muzicant fascinant, capabil să schimbe pasiunile, aspirațiile și până la urmă chiar limba în care vorbeau ascultătorii lui.

 Despre această poveste, care duce în cele din urmă în budoarele  secrete ale lumii de altădată, vor dialoga Doina Ruști și Mihai Firică.

În „rolul” muzicantului: saxofonistul Bogdan Uță.

Invitați speciali: Aurora Speranţa Cernitu, Mihai Ene, Nicolae Vicol, Cătălin Ghiță, Xenia Negrea.

Autografe, fotografii și discuții particulare.

Doina Ruști va avea mai multe evenimente în Craiova, printre care o întâlnire cu elevii Colegiului Național Frați Buzești, vineri, 3 martie, la ora 12.00.

Volumul „Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii” cuprinde povestiri dintr-o lume halucinantă, cu o geografie insolită,  pe care Doina Ruști a plasat-o în secolul al 18-lea, dând naștere unui adevărat fanariot-cult în literatura de azi.

Continuare a Ciudățeniilor amoroase din Bucureștiul fanariot, cartea aduce alte întâmplări despre excese, pasiuni devastatoare și despre consecințele dorințelor fără cenzură.

Volumul pornește de la personajul sugerat în titlu, un libertin, care lasă moștenire cartea despre regurile neștiute ale desfrâului. Este vorba despre 17 reguli, fiecare conținând câteva povestiri tematice.

Despre autoare

Doina Ruști, prozatoare de referință, cu certă contribuție  atât în neogotic, cât și în în realismul psihologic, apreciată pentru originalitate și erudiție epică, a scris trilogia fanariotă, (Homeric, Mâța Vinerii, și Manuscrisul fanariot) și romane cu miză socială puternică: Fantoma din moară, Lizoanca, Logodnica etc.

Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot și Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii.

Traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative atât la noi, cât și în publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS