14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaConcert extraordinar şi lansare de carte de Ziua Filarmonicii Oltenia

Concert extraordinar şi lansare de carte de Ziua Filarmonicii Oltenia

Filarmonica ”Oltenia” Craiova sărbătorește, sâmbătă, 17 decembrie, 118 ani de la înființare, dată când Societatea Filarmonică din Craiova a susținut primul concert public cu orchestră și cor, sub conducerea dirijorilor C. Gaudy și Elie Mihailescu, soliști fiind Valeria Graepel și I. G. Mayer. Acest eveniment atestă înființarea actualei Filarmonici care la început s-a afirmat prin ceea ce inițiatorii numeau serate muzicale, organizate în incinta Salonului Minerva.

Evenimentul coincide anul acesta cu încheierea Festivalului Internațional ”Craiova Muzicală” 2022 care a început pe 5 decembrie și s-a constituit într-o călătorie sonoră alături de artiști reputați din Austria, Ucraina, Elveția și România. 8 concerte și recitaluri de factură diversă, de la vocal-simfonic, la muzică de cameră, rock simfonic și colinde au spus povestea festivalului ajuns la ediția cu numărul 49.

La ora 17.30 va avea loc în foaierul filarmonicii lansarea cății “O scurtă istorie a Filarmonicii “Oltenia”, volumul I, de Gheorghe Fabian, în prezența autorului, a invitatului special – istoricul Adrian Cioroianu, directorului editurii Aius – Nicolae Marinescu și a managerului filarmonicii – Ivona Stănculeasa.

Gala Filarmonicii “Oltenia”

După lansarea volumului, de la ora 19.00, va începe Gala Filarmonicii “Oltenia” (118 ani de la înființare), cu un concert al Orchestrei Simfonice și Coralei Academice ale Filarmonicii „Oltenia” dirijate de Nicolae Moldoveanu (Elveția). Soliștii serii vor fi Ioana Cristina Goicea (vioară), Ștefan Cazacu (violoncel), Mihai Ungureanu (pian), Irina Iordăchescu (soprană), Claudia Codreanu (mezzosoprană). Corul a fost pregătit de Manuela Enache-Pîrvu. În program:

  • Ludwig van Beethoven: Triplul concert în Do major pentru vioară, violoncel și pian, op. 56
  • Antonio Vivaldi: „Gloria” în Re major pentru soliști, cor și orchestră, RV 589

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS