10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOscarurile teatrului românesc se dau la Craiova: Gala UNITER, la Teatrul de Vară

Oscarurile teatrului românesc se dau la Craiova: Gala UNITER, la Teatrul de Vară

Gala Premiilor UNITER, sărbătoarea teatrului românesc, se întâmplă anul acesta la Craiova. Festivitatea care pune reflectorul pe cele mai reuşite spectacole montate în ţară şi pe cei mai apreciaţi actori ai momentului va avea loc în aer liber, la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”. Evenimentul se suprapune, în 2020, aniversării a 170 de ani de la înființarea teatrului craiovean „Marin Sorescu”.

În ziua echinocțiului de toamnă, 21 septembrie, de la ora 22.30, iubitorii de teatru sunt așteptați să urmărească Gala UNITER în direct pe TVR1, Radio România Cultural și online pe www.tvr.ro și www.uniter.ro.

Având în vedere situația excepțională pe care o traversează în această perioadă toate sectoarele societății, Uniunea Teatrală din România a fost nevoită să reconsidere organizarea Galei Premiilor UNITER 2020. Inițial, Gala trebuia să aibă loc în data de 11 mai la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Ținând cont de reglementările privind organizarea evenimentelor culturale, Uniunea Teatrală din România a decis că ediția din acest an a Galei Premiilor UNITER să fie organizată pe 21 septembrie.

2020, an aniversar pentru teatrul craiovean

2020 este o orbită în jurul căreia gravitează mai multe evenimente importante legate de teatrul craiovean. Organizarea Galei UNITER în oraş vine într-un moment în care Teatrul „Marin Sorescu” adună 170 de ani de istorie în teatru. Tot în 2020, unul dintre cei mai dedicaţi oameni ai teatrului craiovean a împlinit 80 de ani: Emil Boroghină, fost director al TNC şi fondator al Festivalului Internaţional „William Shakespeare”, cel care a plasat Craiova pe harta mondială a marilor festivaluri de teatru.

Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER, crede că nu e deloc întâmplătoare această îmbrăţişare de motive de sărbătoare: „Suntem onoraţi şi emoţionaţi pentru organizarea celei de-a XXVIII-a ediţii a Galei Premiilor UNITER în oraşul dumneavoastră minunat. În acest an, Gala se desfăşoară într-un cadru extraordinar, istoric, în Parcul Nicolae Romanescu, şi suntem aici la invitaţia Primăriei Municipiului Craiova şi a Teatrului Naţional din Craiova. Împreună, vom sărbători cei 170 de ani de istorie în teatrul românesc ai Teatrului din Craiova şi cei 30 de ani de existenţă ai Uniunii Teatrale din România. Şi vom marca şi cei 80 de ani ai domnului Emil Boroghină, un om legat cu toată fiinţa sa de acest oraş, care i-a oferit susţinere în timp şi l-a hrănit spiritual. Merită o reverenţă din partea tururor.”

Craiova, pe lista nominalizărilor

Printre nominalizaţii celei de-a XXVIII-a ediţii se numără şi două spectacole montate la Craiova. Sorin Leoveanu este nominalizat la premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Barry Champlain din spectacolul „Radio” de Eric Bogosian, regia Bobi Pricop la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova. Regizorul acestui spectacol, Bobi Pricop, este unul dintre câştigătorii concursului pentru tineri regizori organizat de Teatrul Naţional din Craiova şi a devenit unul dintre favoriţii publicului craiovean în urma spectacolelor montate aici. El este şi regizorul spectacolului Galei UNITER din acest an.

O altă nominalizare care pune Craiova pe lista spectacolelor remarcate de criticii de teatru este a Irinei Moscu, pentru scenografia spectacolului „Casa cu suricate” de David Drábek, regia Radu Afrim. Irina Moscu se alătură şi ea echipei din spatele festivităţii UNITER din acest an, fiind scenografa spectacolului Galei.
În cadrul Galei, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova urmează să primească Premiul Președintelui, pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc. Şi Minela Popa, make-up artist al teatrului craiovean, va primi un premiu special pe 21 septembrie, pentru machiaj de scenă. În 2013, Minela Popa a obţinut şi un premiu Gopo pentru cel mai bun machiaj.

Managerul TNC: „Suntem onoraţi să găzduim în premieră acest eveniment”

Alexandru Boureanu, managerul TNC, spune că, deşi iniţial evenimentul fusese gândit să aibă loc în Sala „Amza Pellea” a teatrului, cadrul ales în cele din urmă este unul special şi oferă posibilitatea reunirii mai multor artişti şi iubitori ai teatrului într-un spaţiu adecvat noului context:

„De 28 de ani, Gala UNITER reprezintă încununarea activității teatrale românești. Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova este onorat să găzduiască în premieră acest eveniment de celebrare a creativității teatrale românești, în colaborare cu Primăria Craiova și Consiliul Local al Municipiului Craiova. Suntem cu atât mai bucuroși să fim parteneri ai UNITER în anul în care Naționalul craiovean împlinește 170 de ani de activitate. Ne-am fi dorit să organizăm acest important eveniment în Sala Mare a teatrului nostru, însă pentru a oferi bucuria revederii între cât mai mulți artiști și iubitori ai teatrului, cadrul ales este Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”, o bijuterie în galeria parcurilor europene. Suntem încredințați că natura va rezona cu arta și sperăm să vă bucurați alături de noi de acest moment unic.”

Vicepreşedintele UNITER, Aura Corbeanu, transmite mulţumiri celor implicaţi în organizarea evenimentului şi publicului de teatru din Craiova şi din ţară, pentru susţinerea artiştilor români:

„Împreună vom arăta întregii ţări frumuseţea unui oraş, emoţia unui oraş şi emoţia lumii artistice. Sperăm să aducem bucurie în sufletul artiştilor şi în sufletul iubitorilor de teatru. Ne sunteţi alături şi vă mulţumim dumneavoastră şi cititorilor dumneavoastră pentru susţinere. Avem nevoie de publicul din Craiova şi din toată ţara să susţină artiştii implicaţi în Gala Premiilor UNITER 2020, pe care îi pot vota pe site-ul www.uniter.ro.”

Lista completă a nominalizărilor și premiilor decise de Senatul UNITER pot fi găsite aici:
https://www.uniter.ro/premiile-senatului-uniter-si-nominalizarile-pentru-premiile-galei-uniter-2020/

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS