11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaMihai Şora intervine în controversa Irina Rimes - Brâncuşi

Mihai Şora intervine în controversa Irina Rimes – Brâncuşi

Cântăreaţa Irina Rimes a fost numită ambasador onorific al Zilei Brâncuşi 2020 săptămâna trecută, de Ministerul Culturii Bogdan Gheorghiu, iar decizia a stârnit controverse. Filosoful Mihai Şora a vorbit despre „brâncușologii“ apăruţi peste noapte, aceiaşi care, nu de mult, căutau pe ascuns aria cercului.

„Ce suflet schingiuit trebuie să ai ca să batjocoreşti un copil talentat şi inteligent, scoţând din tastatură, la suprafaţa ecranului tău, frustrări, eşecuri personale, infirmităţi morale…”, a scris Mihai Şora, luni, pe Facebook.

„Pun rămăşag că agitaţii «brâncuşologi» apăruţi peste noapte sunt aceiaşi care, nu de mult, căutau pe ascuns aria cercului”, a scris filosoful pe Facebook.

„Copilul Irina are timp să înveţe câte în Lună şi în stele despre Brâncuşi: va învăţa din mers, odată cu alţi copii, cu cei care o preţuiesc şi cresc alături de dumneaei. Poate chiar, într-o bună zi, va compune un cântec despre Brâncuşi, despre arta lui, despre zbor sau despre Muza dormind: iar cântecul acela cu siguranţă va fi mai viu şi mai coerent decât nişte exegeze absurde ori insipide”, a mai scris Mihai Şora.

Şora se referă la faptul că fostul premier Viorica Dăncilă a fost întrebată de o jurnalistă care este aria cercului, apoi „aria cercului” a devenit rapid cea mai căutată expresie pe Google şi a intrat în topul căutărilor românilor pe platformă în 2019.

Bogdan Gheorghiu a spus la momentul respectiv: „Simpla prezenţă a ei înseamnă enorm pentru că ne adresăm unui public la care nu ar fi ajuns altfel acest eveniment”.

De cealaltă parte, Irina Rimes a recunoscut sincer: „Nu ştiu dacă sunt cea mai potrivită persoană”.

Decizia a stârnit controverse, dar ministrul Culturii a declarat ulterior că instituţia şi-a atins astfel scopul de a promova evenimentul, Ziua Brâncuşi, marcată pe 19 februarie, potrivit Mediafax.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS