32.8 C
Craiova
joi, 5 august, 2021
Știri de ultima orăActualitateCulturaLumini de decembrie, expoziție de icoane pe sticlă

Lumini de decembrie, expoziție de icoane pe sticlă

O expoziție de pictură pe sticlă va fi vernisată săptămâna aceasta la Târgu Jiu, la Sala Florin Isuf.

În virtutea parteneriatului și a bunelor relații între Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Centrul din Vâlcea, joi 5 decembrie, începând cu ora 12.30, are loc expoziția “Lumini de decembrie”.

O altă icoană pictată cu măiestrie

Cei de la CJCPCT Vâlcea aduc în cadrul expoziției în jur de 50 de icoane pe sticlă semnate de Maica Monahia Ioamiția de la Sfânta Mănăstire Mărcuți din Covasna, Carmen Elena Dina, Mioara Comănescu, Liviu Andrei Dina, Diana Maria Mitulescu și Dana Elena Ghigeanu.

Mioara Comănescu Plop, inspector de specialitate la CJCPCT Vâlcea spune că “între religie şi artă a existat şi va exista întotdeauna o strânsă legătură. Icoana nu poate exista fără învăţătura creştină.

Icoana rămâne un mijloc de comunicare a lui Hristos cu noi

„Icoana depăşeşte formele lumii noastre pentru a face simţită prezenţa lui Dumnezeu în viaţa micului creştin. Icoana rămâne un mijloc de comunicare a lui Hristos din planul invizibil cu noi cei aflați în lumea materială, de aceea icoana a mai fost definită și “fereastră spre absolut” și “fereastră spre cer”. Expoziția care va fi vernisată joi 5 decembrie la ora 12.30 la Sala Florin Isuf a CJCPCT Gorj se vrea a fi un omagiu adus sărbătorilor de iarnă. Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos este subiectul principal al expoziției. Icoana pe sticlă s-a născut în Transilvania, într-un context mai larg al artei central-europene, a devenit, în parte, o expresie a tradiţiei post-bizantine, a dezvoltat o latură simbolică uimitoare și este, în prezent, parte integrantă a spiritualităţii româneşti.”, potrivit unui comunicat al CJCPCT Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cîțu: Ministerele care nu au cheltuit banii până acum...

Premierul Florin Cîțu a declarat la finalul ședinței de...

ȘTIRI GdS