16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaFilosoful Mihai Şora aniversează astăzi 103 ani

Filosoful Mihai Şora aniversează astăzi 103 ani

Astăzi, filosoful Mihai Şora împlineşte 103 ani. Acesta este considerat patriarhul filosofilor români contemporani, devenid şi un simbol al protestelor #rezist. Din 24 octombrie 2012, este membru de onoare al Academiei Române.

Eseistul şi gânditorul Mihai Şora este fiu al unui preot ortodox. A studiat filosofia la Universitatea din București (1934–1938). I-a avut ca profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar la seminar l-a avut ca asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade. Mihai Șora a obținut o bursă din partea Institutului Francez din București în 1938 (concomitent cu Eugène Ionesco). A părăsit Parisul aflat sub ocupație germană în 1940 și a ajuns în Grenoble, unde, sub îndrumarea lui Jacques Chevalier, a realizat o teză de doctorat despre opera lui Blaise Pascal.

Creator al colecţiei „Biblioteca pentru toţi“ şi fondator al Grupului pentru Dialog Social, Mihai Sora mărturiseşte într-un interviu că „n-a avut niciodată visul de a fi un mare filosof“: „Găsesc oarecum straniu să ai asemenea visuri, să-ţi pui problema raportării tale la filosofie în termenii unei măsurători. De ce nu «cel mai rotund»? sau «cel mai sclipitor»?“.

Nu va renunţa nicicând la încrederea în viitorul României

Marele filosof a devenit în ultimii ani o emblemă a mişcării #rezist. Nelipsit de la protestele din Piaţa Victoriei, dar şi din mediul virtual, unde e la fel de activ, el este optimist şi spune că nu va renunţa nicicând la încrederea în viitorul României. „Partea optimistă din mine nu vrea şi nu poate să renunţe la încrederea în viitor. Pare simplu, formal, exprimat în felul acesta, dar nu este nici simplu, nici formal: fiinţa mea de adâncime a văzut întotdeauna lumina, nu cenuşiul posac şi apăsător al vremurilor. Cuvântul care trage cel mai greu la cântar este cuvântul «viitor». Viitorul ţi-l faci; destinul te împinge ori te absoarbe, fără să i te poţi împotrivi“, a mărturisit filosoful pentru Revista 22.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS