9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCum și-a luat block Primăria Craiova la cumpărarea unor terenuri private

Cum și-a luat block Primăria Craiova la cumpărarea unor terenuri private

Cum și-a luat block Primăria Craiova la cumpărarea unor terenuri private. Intenția Primăriei Craiova de a cumpăra mai multe terenuri private cu bani din bugetul local a rămas, deocamdată, la același stadiu. Executivul și-a luat block în Consiliul Local (CL), în ședința ordinară de luni după-amiază.

Consilierii municipali au avut în față opt proiecte de hotărâre privind „însușirea raportului de evaluare având ca obiect prețul de pornire al negocierii prețului de achiziție“ pentru fiecare teren în parte. Sumele porneau de la câteva sute de euro/mp, cu toate că pe terenurile respective nu se putea construi. Cei care au sesizat situația și au cerut retragerea proiectelor și reevaluarea terenurilor au fost consilierii locali USR. GdS vă prezintă filmul respingerii acestor proiecte sau, mai bine spus, cum și-a luat block Primăria Craiova la cumpărarea unor terenuri private.

Filmul respingerii raportului care stabilea prețul terenurilor

Cu o zi înainte de ședință, liderul consilierilor municipali USR din Consiliul Local Craiova, Cezar Drăgoescu, a trimis un mesaj către toți consilierii locali, în care susținea că evaluarea terenurilor nu este tocmai corectă. A și trimis atașat un raport în acest sens, întocmit de un evaluator agreeat ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România), în care se menționa că rapoartele puse la dispoziție de Primăria Craiova nu respectă standardele de evaluare în vigoare de la data evaluării.

„Având în vedere că rapoartele de evaluare prezentate pentru terenurile ce se doresc a se achiziționa de către Primăria Craiova nu au ținut cont de certificatele de urbanism din care reiese faptul că toate terenurile sunt de fapt neconstruibile, vă rog să retrageți de pe OZ a ședinței de mâine punctele 49-56. Concret, valorile rapoartelor de evaluare sunt viciate, pentru că s-a plecat de la premisa că acele terenuri sunt construibile. Având în vedere că vorbim de banul public, consider că este de datoria noastră să fim responsabili și să plătim un preț corect pe acele terenuri (însă în niciun caz nu putem plăti preț de teren construibil pentru un teren neconstruibil – prins în PUZ ca spațiu verde, de exemplu)“, a fost mesajul transmis de Drăgoescu cosilierilor locali.

Cum și-a luat block Primăria Craiova la cumpărarea unor terenuri private. Decizia CL Craiova: respingere cu reevaluare

Consilierii USR au propus, chiar la începutul ședinței, retragere punctelor respective de pe ordinea de zi, dar executivul, prin vocea primarului Olguța Vasilescu, a anunțat că nu se poate. „Ați vrut un raport de evaluare, acum îl aveți. Dacă sunt sau nu corecte prețurile, dumneavoastră apreciați și votați. Aveţi varianta să respingeţi raportul ca fiind neconcludent pentru dumneavoastră sau să solicitaţi o nouă reevaluare sau să votaţi. Eu, ca primar, nu pot să retrag aceste puncte de pe ordinea de zi“, a spus Olguța Vasilescu.

Când s-a ajuns la votarea proiectelor, consilierii locali USR au luat din nou cuvântul, insistând ca proiectele să fie retrase, pe considerentele mai sus menționate. Eu nu pot să-mi însușesc, ca ales local, un raport de evaluare care va aduce un potențial prejudiciu la nivelul municipiului Craiova, de aceea propun acest amendament – să se refacă rapoartele de evaluare, dar pe bază de certificate de urbanism, pentru că avem, spre exemplu, terenuri evaluate la 600 de euro/mp și ele sunt, de fapt, spații verzi”, a ridicat din nou problema Cezar Drăgoescu.

Într-un final, s-a ajuns la concluzia ca proiectele de hotărâre să fie respinse, dar cu propunere de reevaluare pentru șapte din cele opt terenuri. Adică să se facă un nou raport de evaluare a terenurilor, care să fie prezentat CL Craiova spre aprobare.

„Am arătat că evaluările efectuate nu reflectă prețul real al terenurilor“

„Consilierii USR Craiova au reușit să blocheze achizițiile de terenuri supraevaluate ale primăriei. Am arătat că evaluările efectuate nu reflectă prețul real al terenurilor, iar achiziția ar fi adus un prejudiciu la nivelul municipiului Craiova, fiind o risipă din banii contribuabililor. Iată povestea pe scurt a acestor terenuri pe care Primăria Craiova condusă de Olguța Vasilescu dorea să le achiziționeze: sunt terenuri care acum sunt evaluate ca fiind construibile, deci la o valoare mult mai mare, deși anterior proprietarii acestora nu primiseră certificate de urbanism pentru a construi ceea ce doreau.

Propunerea consilierilor USR Craiova în ședința de Consiliu Local a fost să se refacă rapoartele de evaluare, dar pe bază de certificate de urbanism, pentru a avea prețul corect, pentru că erau, spre exemplu, terenuri evaluate la 600 de euro/mp, acestea fiind, de fapt, spații verzi“, și-a anunțat victoria liderul consilierilor USR din CL Craiova, Cezar Drăgoescu.

„USR înțelege nevoia achiziționării unor terenuri de către Primăria Craiova, însă, în egală măsură, grija noastră este și pentru cheltuirea corectă a banilor craiovenilor. Trebuie să avem grijă de banii craiovenilor, având în vedere că executivul (Primăria Craiova) se pregătea să cheltuie din bugetul local 5,5 milioane de lei pentru niște terenuri a căror valoare reală cumulată era de maxim 1,5 milioane de lei, ținând cont de faptul că sunt neconstruibile“, a mai spus Cezar Dăgoescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS