21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieConsens PSD – PNL în CL Craiova! A picat proiectul privind restaurarea Casei Rusănescu

Consens PSD – PNL în CL Craiova! A picat proiectul privind restaurarea Casei Rusănescu

Consens PSD – PNL în CL Craiova! Proiectul de hotărâre prin care urma să se aprobe noii indicatori tehnico-economici ai investitiei „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului naţional şi cultural – Casa Rusănescu (Casa Casătoriilor)” nu a trecut de votul Consiliului Local (CL) Craiova.

Întrunit astăzi, în ședință ordinară desfășurată în sistem on-line, Consiliul Local nu a fost de acord cu noua valoarea a proiectului european de reabilitare a Casei Rusăneascu, după ce costurile au crescut foarte mult în urma proiectării. Valoarea aprobată în 2017, de circa 11 milioane de lei, a ajuns acum la 17 milioane de lei, diferența urmând să fie suportată din bugetul local. Consilierii municipali din partea PNL și USR-PLUS s-au opus din start acestei variante și au cerut explicații executivului și proiectantului.

Explicațiile legate de creșterea salariului minim față de anul 2017, deprecierea leului, cresterea pretului gazelor naturale, costurile în plus rezultate din evaluarea lucrărilor suplimentare apărute după proiectare sau actualizarea prețurilor pentru materiale și manoperă în conformitate cu prețurile de piață nu i-au convins pe consilierii de dreapta. PNL și USR-PLUS au considerat că suma de 7 milioane de lei care ar trebui suportată acum de la bugetul local, față de cea inițială de 1,2 milioane de lei, este mult prea mare. Așa că au votat împotriva proiectului.

Consens PSD – PNL în CL Craiova. Cum au votat consilierii locali

Premieră istorică în Consiliul Local. La poziția partidelor de dreapta din CL Craiova au achiesat și o parte din consilierii municipali PSD și PER, astfel că proiectul a picat. Cu 19 voturi împotrivă, șase voturi pentru și două abțineri noii indicatori tehnico-economici ai investiției, descrierea sumară a investiției și actualizarea Documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) nu au trecut de CL. Au votat pentru acest proiect Dan Spânu, Lucian Dindirică, Marin Nicoli, Radu Marinescu, Aurelia Filip (viceprimarul Craiovei) și Sorin Marinescu, în timp ce Cristian Vasilcoiu și Sorin Dinescu s-au abținut. Ulterior, Aurelia Filip și Octavian Marinescu au cerut să se consemneze în procesul verbal de ședință că sunt împotrivă, nu pentru acest proiect.

Consens PSD – PNL în CL Craiova! Proiectul de hotărâre privind noii indicatori tehnico-economici ai reabilitării Casei Rusănescu a picat la vot. Ședința s-a desfășurat online.
Consens PSD – PNL în CL Craiova! Proiectul de hotărâre privind noii indicatori tehnico-economici ai reabilitării Casei Rusănescu a picat la vot. Ședința s-a desfășurat online.

Celor 13 voturi împotrivă date de „dreapta“ s-au alăturat Dan Diaconu (consilierul PNL trecut de partea PSD), Daniela Barbu (viceprimarul Craiovei), Ionela Dinu, Ionuț Pârvulescu, Constantin Mogoșanu și Dorel Berceanu.

A fost respinsă și valoarea totală a proiectului de reabilitare a Casei Rusănescu

Prin urmare și următorul proiect de pe ordinea de zi, care se referea tot la reabilitarea Casei Rusănescu, a fost respins de Consiliul Local. De data asta cu șapte voturi pentru, 18 voturi împotrivă și două abțineri (Cristian Vasilcoiu și Ionela Dinu). Ionuț Pârvulescu a votat acum „pentru“, după ce la precedentul proiect de hotărâre fusese împotrivă.

Proiectul se referea la aprobarea valorii totale a obiectivului de investiții „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului naţional şi cultural – Casa Rusănescu (Casa Casătoriilor)”, în cuantum de 16.917.092,71 lei (inclusiv TVA), și la aprobarea contribuției municipiului Craiova de 7.080.454,48 lei. Valoarea inițială a proiectului, așa cum fusese ea votată în august 2018, a fost de 11.100.418,51 lei inclusiv TVA, cu o contribuție a Municipiului Craiova de 1.262.030,98 lei. De menționat că în urma întocmirii documentației de proiectare a rezultat o majorare a valorii investiției cu 52,4%. Lucru cu care Consiliul Local nu a fost de acord.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS