14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
ActualitateAdministratiePSD reacționează la mutarea alianței de dreapta din CL Craiova. Olguța și...

PSD reacționează la mutarea alianței de dreapta din CL Craiova. Olguța și Genoiu anunță ședința pentru vineri

PSD reacționează la mutarea alianței de dreapta din CL Craiova. După ce alianța PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Craiova a convocat pentru luni, 16 noiembrie, o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru depunerea jurământului de către cei șase consilieri supleanți, votarea viceprimarilor propuși de majoritate, organizarea comisiilor de specialitate care își dau girul pentru viitoarele proiecte de hotărâre și învestirea primarului ales, primăria a reacționat. Mergând tot pe prevederile Codului Administrativ, primarul Mihail Genoiu a convocat și el ședința extraordinară a CL, dar pentru ziua de vineri, 13 noiembrie.

Potrivit OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Consiliul Local se poate întruni în ședințe extraordinare la convocarea primarului sau a cel puțin unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție, lucru care s-a întâmplat astăzi. Primăria a venit însă cu explicația că o eventuală convocare a ședinței Consiliului Local se putea face după ora 14.00, nu la ora 8.00, cum a procedat alianța PNL-USR-PLUS. Iar convocarea a fost făcută la ora 14.01.

Olguța s-a pozat cu Orban

Prima care a reacționat a fost Olguța Vasilescu, primarul ales al Craiovei. Ea a postat pe contul său de Facebook o fotografie în care apare alături de premierul Ludovic Orban.

„Deși nu am depus încă jurământul ca primar, prin grija unor interpuși ai politicienilor locali, astăzi, am participat la sediul Guvernului României, la o discuție cu premierul Ludovic Orban despre rectificarea bugetară care va avea loc săptămâna viitoare, redeschiderea piețelor și alte subiecte arzătoare. Sper ca toți consilierii locali să participe vineri la ședința care va avea loc pentru validarea mandatelor celor șase consilieri supleanți care nu au depus încă jurământul și a primarului nou ales și să fie infirmată informația ca USR și PNL vor boicota această ședință pentru care abia azi, după ora 14, se poate face convocarea. Avem multă treabă și nu mai vreau să pierdem nici măcar o zi!“, a scris Olguța Vasilescu. Ea a vorbit de „ședința de vineri“ înainte ca primarul în funcție să o convoace oficial.

Primarul Mihail Genoiu a venit apoi cu completarea. Evident, tot pe Facebook. „Convocarea Consiliului Local pentru depunerea jurămintelor consilierilor locali supleanți nu se poate face înainte de rămânerea definitivă a încheierii de validare a mandatelor de către Judecătoria Craiova. Acest lucru se va întâmpla astăzi la ora 14:00, motiv pentru care, la ora 14:01, voi face convocarea ședinței extraordinare cu convocare de îndată a Consiliului Local Municipal Craiova, respectând prevederile articolului 134, aliniatul 4 din Codul Administrativ. Orice altă încercare de a convoca o ședință a Consiliului Local înainte de rămânerea definitivă a încheierii de validare a mandatelor consilierilor local supleanți de către Judecătoria Craiova este în afara legii. Nimic nu poate fi mai urgent pentru o comunitate locală decât învestirea funcției de primar, viceprimari și consilieri locali“, a scris edilul.

PSD reacționează la mutarea alianței de dreapta din CL Craiova. Convocarea Consiliului Local: vineri, 13 noiembrie

Genoiu a menționat tot pe facebook că unul dintre consilierii locali din rândul alianței de dreapta s-ar afla în izolare la domiciliu, dar că el va putea vota cu urna mobilă.

„Am luat la cunoștință că unul dintre consilierii locali se află în izolare la domiciliu, iar un auto-propus lider al majorității consilierilor a solicitat votul cu urna mobilă pentru alegerea viceprimarilor, lucru cu care suntem de acord și pe care i l-am și comunicat. Dorința mea este de a avea cât mai rapid Primar, un Consiliu Local complet și Viceprimari în funcție, motiv pentru care voi convoca ședința Consiliului Local de îndată pentru vineri, 13 noiembrie, la ora 10, și invit toți consilierii locali să fie prezenți pentru a da legitimitate cât mai urgent conducerii orașului alese în mod democratic“, a fost mesajul lui Mihail Genoiu.

Imediat a apărut și comunicatul oficial al primăriei privind ședința extraordinară, convocată pentru vineri, 13 noiembrie.

„Primăria Municipiului Craiova anunţă convocarea de către Primarul în funcție, Mihail Genoiu, a unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Municipal Craiova pentru data de vineri, 13.11.2020, ora 10:00, pentru depunerea jurământului Primarului ales al Municipiului Craiova și al Consilierilor Locali supleanți, validați de către Judecătoria Craiova. Convocarea ședinței Consiliului Local nu se putea face înainte de rămânerea definitivă a încheierii de validare a mandatelor consilierilor local supleanți de către Judecătoria Craiova“, se arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

Articole similare