6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieTramvaiele Craiovei vin din Ucraina

Tramvaiele Craiovei vin din Ucraina

Tramvaiele Craiovei vin din Ucraina. Cele 17 tramvaie cu lungimea de circa 25 de metri destinate transportului public în comun din Craiova ar putea fi produse de Tatra-Yug. Firma din Ucraina este ofertantul câştigător desemnat de Ministerul Dezvoltării. Anunţul oficial nu poate fi făcut mai devreme de miercuri, când expiră perioada de contestaţii. Până ieri, în sistemul electronic de achiziţii publice nu apăruse niciun fel de contestaţie.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației este aproape să facă marele anunţ: cine va furniza cele 17 tramvaie destinate transportului public din Craiova. Licitaţia demarată în ianuarie 2019 a fost anulată de două ori şi reluată, iar în aceste zile va fi şi finalizată. De fapt, câştigătorul a fost desemnat încă din data de 24 iulie, însă ministerul nu-l poate anunţa decât după expirarea perioadei în care se pot face contestaţii. „Licitația pentru furnizarea unui număr de 17 tramvaie finanțate din fonduri europene nerambursabile are un câștigător selectat. Procedura nu este finalizată încă, urmează 10 zile în care se pot face contestații. După această perioadă, contractul poate fi semnat“, anunţa şi Primăria Craiova, în data de 28 iulie.

„Iată că momentul mult așteptat de noi toți a venit: după șase luni de analiză, avem și un câștigător selectat care, dacă nu vor exista contestații, va începe producția pentru garniturile de tramvaie din Craiova. Primul tramvai nou ar trebui să circule pe șinele din orașul nostru spre finalul anului următor, iar cel de-al șaptesprezecelea va fi livrat cel târziu în vara anului 2022”, spunea atunci primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Perioada de contestaţii va expira mâine, aşa că un anunţ oficial cu firma câştigătoare nu poate fi făcut mai devreme de miercuri.

Tramvaiele Craiovei vin din Ucraina, de la Tatra-Yug

Şi, totuşi, cine va furniza tramvaiele Craiovei? În cursa pentru obţinerea contractului de 170.000.000 de lei (fără TVA) privind furnizarea a 17 tramvaie cu lungimea de circa 25 metri pentru municipiul Craiova au intrat patru fabrici mari. Două din Turcia, una din Polonia şi una din Ucraina. Este vorba de firmele Bozankaya Otomotiv şi Durmazlar Makine din Turcia, de Pojazdy Szynowe Pesa din Polonia şi de Tatra-Yug, din Ucraina.

Tramvaiele Craiovei vin din Ucraina. Aşa arată unele modele de tramvaie produse de firma ucraineană Tatra-Yug
Aşa arată unele modele de tramvaie produse de firma ucraineană Tatra-Yug

Aceasta din urmă ar fi şi câştigătoarea. Surse GdS susţineau, ieri, că firma din Ucraina este ofertantul câştigător desemnat de Ministerul Dezvoltării. Cum perioada de contestaţii nu a trecut, numele celor de la Tatra-Yug nu poate fi încă anunţat oficial. Până ieri, în sistemul electronic de achiziţii publice nu apăruse niciun fel de contestaţie. Aseară, informația că firma ucraineană Tatra-Yug va produce cele 17 tramvaie destinate Craiovei a fost confirmată și de primarul Mihail Genoiu.

Valoarea totală a contractului este de 202.349.385 lei (TVA inclus) – fonduri europene nerambursabile. Cofinanțarea Primăriei Craiova la acest proiect este de 3.400.987,70 lei. Cele 17 tramvaie solicitate de municipiul Craiova vor putea transporta minimum 190 de pasageri fiecare, dintre care minimum 50 pe scaune. Tramvaiele vor fi dotate cu echipament Wi-Fi, sistem diagnosticare SIGDE, sistem management trafic CGMT, sistem audio-video de informare călători și sistem de supraveghere video.

Noile tramvaie vor ajunge în Bănie începând cu anul 2022, conform contractului, şi vor circula pe trei rute ale RAT Craiova: Ruta 100 – 10 tramvaie; Ruta 101 – 3 tramvaie; Ruta 102 – 4 tramvaie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS