11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBugetul Doljului, votat în Consiliul Judeţean. Pe ce s-au certat consilierii

Bugetul Doljului, votat în Consiliul Judeţean. Pe ce s-au certat consilierii

Bugetul Doljului pe anul 2020 a fost vot, joi, în unanimitate în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ).

Pe lângă bugetul propriu al Doljului, au fost votate şi bugetele instituţiilor din subordinea CJ. Aici au apărut şi unele discuţii, mai exact la bugetele solicitate de Muzeul Olteniei şi Muzeul de Artă.

La primul, problema au fost sumele cerute pentru achiziţia unui laptop şi a unui autoturism, respectiv 16.000 de lei şi 90.000 de lei. „Am dori şi noi să ştim ce laptop de 16.000 de lei cumpără muzeul. Ce performanţe are acest laptop de costă atât? Şi de ce se solicită 90.000 de lei pentru un autoturism, dacă în buget mai sunt prevăzuţi şi alţi bani pentru autoturisme?“, a ridicat problema Cosmin Călin, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean.

Răspunsul directorului Muzeului Olteniei, Florin Ridichie, a fost că, de fapt, este vorba de trei laptopuri, de care muzeul are neapărată nevoie pentru că va intra într-un program cu fonduri europene implementat de Ministerul Culturii. De ce scrie însă „laptop“ şi nu „laptopuri“ în buget? Dintr-o eroare, după cum a explicat directorul instituţiei. În ceea ce priveşte autoturismul dorit, ar fi vorba, de fapt, de o autoutilitară de care muzeul se va folosi pentru transportarea de diverse obiecte. Maşina actuală ar avea 13 ani vechime.

Discuții pe SF-urile de la Muzeul de Artă

La Muzeul de Artă, problema sesizată de consilierii liberali a fost aceea a studiilor de fezabilitate pentru care instituţia a solicitat bani Consiliului Judeţean. Şi anume 40.000 de lei pentru un corp nou de clădire pentru depozitarea patrimoniului cultural şi 80.000 de lei pentru un sistem de climatizare.

„Nu înţeleg cum un SF pentru un sistem de climatizare poate să coste dublu faţă de unul pentru o clădire. Şi ce face domnul director cu atâtea SF-uri, că am tot alocat bani pentru ele, dar lucrurile nu au mers mai departe“, a spus Cosmin Călin.

Explicaţia a venit de la Emilian Ştefârţă, directorul Muzeului de Artă. El a precizat în şedinţă că suma alocată SF-ului pentru sistemul de climatizare a ajuns la această valoare pentru că „nu a venit nimeni la licitaţie şi a trebuit să tot creştem preţul“.

În ceea ce priveşte SF-ul pentru noul corp de clădire, acesta ar costa la jumătate pentru că „am păcălit pe cineva care a venit la licitaţie“. Procedura este acum în derulare.

Bugetul Doljului, cel mai sărac din ultimii ani

Bugetul propriu al Doljului din acest an are o valoare totală de 660.122.000 de lei. Adică 138.402.000 euro – „cel mai mic buget pe care l-a avut vreodată Consiliul Judeţean“, după cum a spus chiar preşedintele Ion Prioteasa. Potrivit acestuia, bugetul va acoperi doar cheltuielile de funcţionare şi nu va mai rămâne niciun ban pentru partea de dezvoltare.

Bugetul Doljului pe 2020 a fost vot în unanimitate în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean. Este cel mai sărac buget din ultimii ani.
Bugetul Doljului pe 2020 a fost vot în unanimitate în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean. Este cel mai sărac buget din ultimii ani.

Salvarea CJ Dolj a venit însă de la fondurile nerambursabile atrase (fonduri europene, fonduri prin PNDL) sau din împrumuturi. Acești bani vor permite continuarea investiţiilor în 2020. Prioritară în 2020 va fi infrastructura. „Dacă nu aveam această înclinaţie spre fondurile europene, nu ştiu ce am fi făcut. Nu a existat program lansat de UE la care CJ să nu depună o aplicaţie“, a susţinut Prioteasa.

Acesta a explicat că banii de la investiţii şi cei economisiţi anul trecut vor merge către „protecţia copilului“. Doljul avea disponibili doar 18% din banii necesari pentru întreg anul. Aşa că au fost sacrificate investiţiile pentru a fi acoperite sumele necesare copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, după cum a menţionat preşedintele CJ.

În rest, 82% din valoarea investiţiilor va merge către transporturi, adică suma de 412.331.050 de lei. Aici intră banii pentru modernizarea mai multor drumuri judeţene şi pentru extinderea Aeroportului Craiova. „Haideţi să şi vedem aceste investiţii finalizate, pentru că pe unele le-am mai votat şi în alţi ani. Să le vedem gata pe mandatul nostru“, a spus Cosmin Călin, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS