6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratie„Dreptul“ directorilor de la SRL-uri la un salariu şi mai mare, sfânt pentru primărie?

„Dreptul“ directorilor de la SRL-uri la un salariu şi mai mare, sfânt pentru primărie?

Proiectele de hotărâre privind modificarea contractelor de administrare ale celor trei directori de la SRL-urile din subordinea Primăriei Craiova, în sensul majorării salariilor acestora, au reapărut pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local. Ele fuseseră introduse iniţial în şedinţa din luna iunie, dar atunci au fost retrase de la vot. Proiectele prevăd ca administratorii SC RAT SRL, SC Pieţe şi Târguri SRL şi SC Salubritate SRL să mai primească 800 de lei la salariile actuale de circa 9.000 de lei net.

„Dreptul“ directorilor de la SRL-urile deţinute de Primăria Craiova la un salariu şi mai mare, pare sfânt pentru executiv.

Altfel cei care conduc administraţia locală nu ar insista atât în privinţa aducerii indemnizaţiei lunare ale administratorilor SC RAT SRL, SC Pieţe şi Târguri SRL şi SC Salubritate SRL la nivelul celei acordate prin lege pentru funcţia de viceprimar. Cu alte cuvinte, e musai ca un director de SRL de stat să aibă acelaşi salariu ca un viceprimar de municipiu.

Nu că salariul acestuia ar fi unul prea mic, dar, dacă se poate, de ce nu? Prin urmare, Marcel Tănăsescu – administratorul SC RAT SRL, Alin Mărăcine – administratorul SC Pieţe şi Târguri SRL şi Mihai Butari – administratorul SC Salubritate SRL vor avea, dacă va fi de acord şi Consiliul Local, un salariu net lunar de 9.734 de lei.

Proiectele, repuse pe masa consilierilor locali

Proiectele de hotărâre privind modificarea contractelor de administrare ale celor trei directori de la SRL-urile din subordinea primăriei, în sensul majorării salariilor acestora, au reapărut pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local (CL). Ele s-au mai aflat pe ordinea de zi şi la şedinţa de CL din luna iunie, dar au fost retrase înainte de a începe dezbaterea.

Acum se solicită din nou această majorare. Potrivit acesteia, salariul brut lunar al celor trei administratori ar ajunge la 16.640 de lei, adică 9.734 de lei net.

În prezent, conform ultimelor declaraţii de avere, Mihai Butari are un salariu net lunar de 8.892 de lei. La fel şi Marcel Tănăsescu. La rândul său, Alin Mărăcine are un salariu net lunar de 8.915 lei.

Cum justifică primăria „dreptul“ directorilor de la SRL-uri la un salariu mai mare

Cum justifică primăria „dreptul“ directorilor de la SRL-uri la un salariu mai mare? În toate cele trei rapoarte ataşate proiectelor de hotărâre se invocă acelaşi lucru. Un audit extern al Curţii de Conturi, prin Camera de Conturi Dolj, la SC Salubritate Craiova SRL.

Din acest audit ar fi reieşit că Adunarea Generală a Asociaţilor (AGA) „numeşte şi revocă, în condiţiile legii, administratorul“ şi că tot ea stabilileşte şi indemnizaţia. Numai că, într-o hotărâre din 27 ianuarie 2017, unde se menţiona că „se aprobă contractul de administrare”, nu se stabilea şi cuantumul indemnizaţiei administratorului societăţii.

„Singura menţiune referitoare la valoarea indemnizaţiei, fără a fi însă stabilită, se regăseşte în contractul de administrare, unde la art. 3 alin. 4, se menţionează: «în calitate de administrator, are dreptul să primească o remuneraţie lunară ce nu poate depăşi nivelul indemnizaţiei lunare acordate prin lege pentru funcţia de viceprimar…»“, se explică în raport.

Tot de aici aflăm că în urma controlului Camera de Conturi Dolj a stabilit în sarcina administratorului SC Salubritate Craiova SRL obligaţia de a face „diligenţele necesare modificării contractului de administrare, în sensul aprobării de către AGA a cuantumului remuneraţiei administratorului“.

De aici şi propunerea în şedinţa de joi a Consiliului Local de a se modifica art. 3 alin. 4 din contractul de administrare al celor trei administratori, în speţă Marcel Tănăsescu, Alin Mărăcine şi Mihai Butari, cu completarea de rigoare. Adică aceea că „au dreptul să primească o remuneraţie lunară în cuantum de 16.640 de lei“.

„Dreptul“ directorilor de la SRL-uri nu e echivalent cu o obligaţie

Chichiţa găsită de primărie prin care mai creşte nişte salarii la directori nu pare să stea în picioare. Cel puţin din punct de vedere moral. Legal, cei trei directori de la SRL-urile primăriei „au dreptul să primească o remuneraţie lunară în cuantum de 16.640 de lei“. Doar că acest lucru este la latitudinea ordonatorului de credite, în speţă primăria. Iar Consiliul Local poate să fie sau să nu fie de acord, nu este obligat să accepte acest „drept“.

După cum reiese chiar din exprimarea Camerei de Conturi Dolj invocată de primărie, administratorul „are dreptul să primească o remuneraţie lunară ce nu poate depăşi nivelul indemnizaţiei lunare acordate prin lege pentru funcţia de viceprimar“.

Cu alte cuvinte, administratorul unui SRL deţinut de primărie nu poate avea un salariu mai mare decât al viceprimarului. Nu se specifică însă nicăieri că salariul trebuie să fie egal cu cel al viceprimarului. Lucru recunoscut, de altfel, şi de către o persoană din conducerea primăriei.

„Nu e vorba de niciun drept. Totul este la latitudinea primăriei şi a consiliului local. Salariul poate fi şi mai mic decât al viceprimarului, nu e obligatoriu să fie la fel. Indemnizaţia acestor administratori poate creşte sau nu până la acel nivel maxim stabilit de lege“, a explicat aceasta, pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS