17.3 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăPoliticaNationalGeorge Simion s-a întâlnit la Roma cu premierul italian Giorgia Meloni: “Avem prieteni, avem aliați”

George Simion s-a întâlnit la Roma cu premierul italian Giorgia Meloni: “Avem prieteni, avem aliați”

«Vă salut de aici, unde împăratul Traian a construit Columna. Nu mai vreau imperii. Vreau să trăim într-o Europă a națiunilor suverane. În aceste luni, România s-a trezit”, a fost mesajul, de ieri, de la Roma a lui George Simion.

Este greu de imaginat o scenă mai încărcată de istorie și simboluri: Columna lui Traian pe fundal, iar George Simion adresându-se concetățenilor săi într-un videoclip care are tonul unei declarații istorice. Nu este doar retorica identitară. Acesta este un mesaj clar către România, Italia și Europa: momentul să ne trezim este acum. Iar Roma, mai mult decât o simplă oprire într-un turneu politic, devine răscrucea culturală și geopolitică în care se intersectează memoria imperială și o viziune patriotică asupra viitorului.

Liderul partidului AUR, dat drept favorit în turul din 18 mai, s-a întâlnit cu Giorgia Meloni la sediul Fratelli d’Italia în via della Scrofa. Întâlnirea a fost găzduită și de liderii conservatorilor și reformatorilor europeni (ECR), din care face parte Simion, împreună cu Meloni, Morawiecki și Marion Marécal. Un vârf de greutate, ținut în mod deliberat departe de clădirile instituționale, dar nu mai puțină povară a implicațiilor strategice.

Meloni, acum prim-ministru și figură cheie a frontului conservator continental, a reiterat – deși pe tonul discret – relevanța votului României ca centru al meciului european. Dacă Simion câștigă, de fapt, ECR ar câștiga un al doilea loc în Consiliul European: un rezultat care ar schimba echilibrul nu numai între familiile politice, ci între viziunile Europei. Nu mai este Europa cotelor și comisarilor, ci a rădăcinilor, a comunităților și a identităților naționale, potrivit La Voce del Patriota.

O provocare continentală

Semnificaţia votului românesc depăşeşte graniţele naţionale. Miza nu este doar succesiunea la Klaus Iohannis, ci semnalul ca Bucurestiul se poate lansa spre Bruxelles. Valul conservator, patriotic, anticentralist care de la Budapesta la Varşovia, de la Roma la Madrid, cere ca o Europă mai puţin tehnocrată şi mai apropiată de popoare, să găsească în Simion un nou centru de greutate în Est. Iar acest lucru explică de ce cancelariile occidentale urmează cu îngrijorare această campanie electorală.

Sprijinul italian, în special, a fost explicit. Meloni, în timp ce menține un profil instituțional, și-a făcut susținerea să se simtă în forma cea mai eficientă: primindu-l pe Simion în partidul său și lăsând grupul să se fotografieze cu Morawiecki și Marchacha. Este aceeași strategie pe care Meloni o folosește pentru a consolida rețeaua frontului conservator: mai puține proclamații, mai multe alianțe operaționale. Obiectivul este clar: consolidarea unui bloc alternativ la PPE, cum ar fi să-l forțeze să aleagă între continuitatea cu socialiștii sau o nouă majoritate patriotică.

Factorul diaspora

Există un alt element cheie în vizita de la Roma a liderului George Simion: votul românilor din Italia. România este printre țările europene cu cel mai mare procent de cetățeni imigranți, iar Italia găzduiește cea mai mare comunitate românească din UE: peste un milion de oameni, mulți dintre ei votanți activi. Vorbind cu ei de la Roma, cu Meloni și cu liderii ECR, înseamnă a trimite un mesaj nu numai identitate, ci și direcționat strategic: România poate conta pe Italia. Și invers.

Simion însuși a spus clar: „Am construit împreună, la nivel european, o mișcare patriotică și conservatoare care va câștiga, de asemenea, putere în instituțiile europene”. Limbajul este clar, uneori războinic. Nu mai sunt doar petreceri, ci fronturi. Nu mai sunt doar alegeri, ci provocări istorice.

Dimensiunea culturală

Recuperarea explicită a legăturii culturale cu Roma este, de asemenea, izbitoare. Simion vorbește despre Coloana lui Traian nu ca monument arheologic, ci ca o amintire fondatoare a romantismului. În narațiunea național-română, cucerirea Daciei și a colonizării romane sunt însăși inima identității naționale: „Distrugerea de la Roma” nu este doar un slogan, ci un act de apartenență. Și aici patriotismul se împletește cu geopolitica: a evoca Roma înseamnă a revendica o Europă latină și creștină, spre deosebire de tehnocrația fără suflet a instituțiilor europene actuale.

18 mai 2025: un vot, multe direcții

Votul din 18 mai în România nu va fi doar un referendum între doi candidaţi. Va fi un termometru de direcție pe care Europa o poate lua. Pe de o parte, un model tehnocrat și progresist care a pierdut controlul în clasele muncitoare. Pe de altă parte, o rețea de lideri patrioți care doresc să restabilească centralitatea statelor, culturilor și popoarelor. Faptul că această confruntare se joacă de la Roma – nu mai este un centru imperial, ci inima care bate a unei noi alianțe conservatoare – este un semn al vremurilor.
Și dacă George Simion câștigă cu adevărat, Coloana lui Traian va fi văzut, două mii de ani mai târziu, nu o nouă cucerire, ci o întoarcere.

Anterior, în aceeași zi, George Simion s-a întâlnit și cu vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, unul dintre liderii eurosceptici ai coaliției guvernamentale de la Roma.

“Astăzi la Palazzo Brancaccio, în Roma, la întâlnirea organizată de comunitatea românească în sprijinul prietenului nostru George Simion, candidat la alegerile prezidențiale din România. Bravo George!”, a scris liderul italian de extremă dreapta, pe Facebook.

Citeşte şi: Numărul pensiilor speciale a crescut în 2024

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS