20.1 C
Craiova
joi, 24 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCel puțin 1.301 de persoane au murit în timpul pelerinajului în Arabia Saudită

Cel puțin 1.301 de persoane au murit în timpul pelerinajului în Arabia Saudită


Cel puțin 1.301 de persoane au murit în timpul pelerinajului în Arabia Saudită, majoritatea pelerini neautorizați care au mers pe distanțe lungi în căldură intensă.
Pelerinajul din acest an a avut loc în timpul unui val de căldură, cu temperaturi depășind uneori 50C (122F).
Mai mult de trei sferturi dintre cei care au murit nu aveau permise oficiale pentru a fi acolo și au mers sub soare puternic fără un adăpost adecvat, a declarat agenția oficială de știri saudită SPA.
Unii dintre cei care au murit erau în vârstă sau bolnavi cronic, a adăugat agenția.

Ministrul Sănătății, Fahd Al-Jalajel, a declarat că au fost depuse eforturi pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele stresului termic și la modul în care pelerinii ar putea atenua acest lucru.
Unitățile de sănătate au tratat aproape jumătate de milion de pelerini, inclusiv peste 140.000 care nu aveau permis, a spus el, iar unii erau încă în spital pentru epuizare de căldură.

„Fie ca Allah să ierte și să aibă milă de decedați. Sincere condoleanțe se îndreaptă către familiile lor”, a spus el.

Peste 500 de egipteni au murit

Arabia Saudită a fost criticată pentru că nu a făcut mai mult pentru a face pelerinajul mai sigur, în special pentru pelerinii neînregistrați care nu au acces la facilități precum corturi cu aer condiționat și transport oficial.
Temperaturile din Mecca au urcat până la 51,8 C, potrivit centrului meteorologic național al Arabiei Saudite.
Țările din întreaga lume au oferit actualizări cu privire la numărul cetățenilor lor care au murit, dar Arabia Saudită nu a comentat public despre decese sau a furnizat un bilanț oficial până duminică.

Agenția de presă AFP a citat un diplomat arab care a spus că 658 de egipteni au murit. Indonezia a declarat că peste 200 dintre cetățenii săi și-au pierdut viața, în timp ce India a înregistrat un număr de 98 de morți.
Pakistan, Malaezia, Iordania, Iran, Senegal, Sudan și regiunea autonomă Kurdistan a Irakului au confirmat decese.
Hajj este pelerinajul anual făcut de musulmani în orașul sfânt Mecca. Toți musulmanii care sunt capabili financiar și fizic trebuie să finalizeze pelerinajul cel puțin o dată în viață.
Aproximativ 1,8 milioane de persoane au participat în acest an, a spus Arabia Saudită.

Anchete la agențiille de turism

Sâmbătă, prim-ministrul egiptean Mostafa Madbouly a retras licențele de turism pentru 16 companii și a trimis managerii lor în fața procurorilor pentru că au permis pelerinaje ilegale la Mecca.
Vineri, Iordania a declarat că a reținut mai mulți agenți de turism care au facilitat călătoria neoficială a pelerinilor musulmani la Mecca. Între timp, președintele tunisian Kais Saied l-a demis pe ministrul afacerilor religioase.
Permisele Hajj sunt alocate țărilor pe un sistem de cote și distribuite persoanelor prin tragere la sorți.
Cu toate acestea, costurile implicate îi determină pe mulți să încerce să participe fără permis, deși riscă să fie arestați și deportați dacă sunt prinși.
Înainte de Hajj, autoritățile saudite au spus că au îndepărtat sute de mii de pelerini neautorizați din Mecca, potrivit BBC.

Citește și: Dezinsecție aeriană mâine în Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS