22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe spune ministrul culturii despre comasarea Colibri - TRADEM - Maria Tănase

Ce spune ministrul culturii despre comasarea Colibri – TRADEM – Maria Tănase

Aflată într-o vizită de lucru, Raluca Turcan a declarat la Craiova că are un fix, din postura de ministru al culturii: aşezarea culturii la baza dezvoltării economice.

GdS a vrut să afle, în acest context, care este perspectiva ministrului despre „reorganizările” culturale iniţiate în urma măsurilor de reformă fiscală, care a dus la comasarea instituţiilor culturale locale şi cum se armonizează, totuşi, două direcţii antitetice, anume prioritizarea culturii şi investiţiile culturale şi direcţiile de eficientizare economică prin comasări.

Cultura, „cea mai sustenabilă formă de dezvoltare economică” sau inamic al bugetului?

Raluca Turcan a declarat la Craiova că, din perspectiva sa, „dezvoltarea prin cultură este cea mai sustenabilă formă de dezvoltare economică”:

„Vin de la Sibiu, un oraş, o comunitate, un judeţ care s-a dezvoltat prin cultură, care este cea mai sustenabilă formă de dezvoltare economică, pentru că în momentul în care ai cultură de calitate, îţi vin oameni de calitate, educaţi, şi eşti obligat ca autoritate să dezvolţi serviciile, să îmbunătăţeşti infrastructură, iar în momentul în care ai servicii şi infrastructură vin şi investitorii şi se creează locuri de muncă şi apare bunăstarea. Vreau ca toţi decidenţii politici să acorde o atenţie mai mare mediului cultural şi să îşi asume ca obiectiv de ţară şi dezvoltarea prin cultură”.

Urmare a acestor declaraţii, am avut curiozitatea să aflăm cum poate o astfel de viziune să fie compatibilă cu măsurile de reformă fiscală ale Guvernului, care au condus la decizia autorităţilor locale din Craiova să comaseze trei instituţii: Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri, Ansamblul Folcloric Maria Tănase (şi desfiinţarea secţiei de dansatori) şi Casa de Cultură Traian Demetrescu. Reamintim că şi Filarmonica Oltenia a fost pe punctul de a rămâne fără cor, tot din dorinţa de eficientizare bugetară.

„Există alte pungi de risipă în ţară, care ar trebui stopate”

„În momentul în care s-a vorbit despre reducerea cheltuielilor inclusiv în domeniul cultural, mi s-au dus ani din viaţă pentru a introduce în actul normativ articole care să excepteze instituţiile culturale de la procesul de desfiinţare sau comasare, inclusiv pentru cele aflate în subordinea autorităţilor locale. A fost un amendament separat introdus în acea Ordonanţă.

Cred cu tărie că dacă vrem să reducem cheltuieli există alte pungi de risipă în ţară care ar trebui stopate şi apoi să discutăm despre eficientizarea instituţiilor de cultură care, de altfel, mă interesează. Noi suntem acum într-o analiză pentru a propune la masa Guvernului o variantă de eficientizare a instituţiilor culturale dar în niciun caz de desfiinţare sau comasare pe criterii care nu au nicio logică, aşa cum se punea problema. Să se comaseze biblioteci cu teatre sau mai ştiu eu ce”, a răspuns ministrul culturii la întrebarea despre cum se împacă investiţiile în cultură cu reorganizările prin comasări.

Turcan a pasat o minge la autorităţi şi una la instituţii

Turcan a pasat apoi strategic două mingi. Una, către autorităţile locale, care ar trebui să „îşi stabilească poziţia faţă de respectul acordat culturii”. Cealaltă, către instituţiile care ar trebui să caute surse proprii de venit pentru a deveni autonome.

„Pentru instituţiile care sunt în subordinea autorităţilor locale, aici cred că ţine foarte mult de prioritizarea cheltuielilor pentru cultură pe care şi le asumă primăria sau Consiliul Judeţean. Am spus că vin de la Sibiu, un oraş şi un judeţ unde se investeşte masiv în cultură. Instituţiile culturale din Sibiu sunt printre cele mai efervescente din ţară. Toate instituţiile de aici sunt preocupate şi de obţinerea veniturilor proprii. Cred, în concluzie, că pe de o parte, autorităţile trebuie să îşi stabilească poziţia faţă de respectul acordat culturii şi, apoi, instituţiile de cultură să fie stimulate să obţine venituri proprii. În acel moment, nu mai sunt dependente de subvenţia de la autorităţi”, a precizat ministrul Culturii.

Primăria se judecă în prezent cu TRADEM din cauza comasării

Reamintim că mai mulţi angajaţi ai Casei de Cultură „Traian Demetrescu” (TRADEM) au solicitat în instanţă suspendarea hotărârii de comasare a instituţiei cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” şi cu Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, iar cererea le-a fost admisă. Primăria a anunţat însă că va face apel, iar recursul a fost înregistrat pe 18 martie. Aşadar, povestea continuă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS