19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Iranul declară cinci zile de doliu după decesul președintelui

(VIDEO) Iranul declară cinci zile de doliu după decesul președintelui

-


Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a anunțat cinci zile de doliu după moartea președintelui țării, Ebrahim Raisi.

Raisi a fost ucis într-un accident de elicopter într-o zonă muntoasă din nord-vestul Iranului, împreună cu ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian. Presa de stat a confirmat că au fost uciși după ce elicopterul în care călătoreau a căzut duminică.

Ayatollahul Khamenei a spus că și-a oferit condoleanțele „dragilor oameni din Iran”, potrivit BBC.

Raisi, de 63 de ani, fusese considerat un potențial succesor al liderului suprem. Presa de stat a spus că alegerile vor avea loc pe 28 iunie pentru a alege un nou președinte.

Între timp, vicepreședintele Mohammad Mokhber a fost numit pentru a-și asuma funcții interimare.
De asemenea, cabinetul iranian l-a numit ministru interimar de externe pe ministrul adjunct de externe Ali Bagheri Kani. S-a raportat inițial că elicopterul care transporta bărbații și anturajul lor a aterizat brusc în condiții de ceață.

Zona în care aeronava a coborât este aproape de granița cu Azerbaidjan, unde Raisi se întâlnise cu președintele Ilham Aliyev.

Potrivit presei locale, el a fost acolo pentru a deschide barajele Qiz Qalasi și Khodaafarin.

Institutul de știri iranian Tasnim, care este afiliat Corpului Gărzilor Revoluției Islamice din țară, a raportat că înmormântarea președintelui Ebrahim Raisi va avea loc marți la Tabriz. Raisi, de 63 de ani, era un cleric dur, iar alegerea sa ca președinte în 2021 a consolidat controlul conservatorilor asupra fiecărei părți a Republicii Islamice.

Într-o declarație după moartea sa, guvernul iranian a declarat că va continua să funcționeze „fără perturbări”.

O serie de țări și-au exprimat condoleanțe după moartea președintelui Raisi

Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif a anunțat o zi națională de doliu și i-a descris pe Raisi și pe Amir-Abdollahian drept „buni prieteni ai Iranului”.

Scriind pe rețelele de socializare, prim-ministrul Indiei Narendra Modi a spus că este „profund întristat și șocat” de decese.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că guvernul său este „în deplin contact și coordonare cu autoritățile iraniene” și este gata să „oferă orice sprijin necesar”. El a spus că Turcia va celebra o zi națională de doliu.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a exprimat condoleanțe și a spus că președintele și ministrul de externe sunt „prieteni adevărați și de încredere ai țării noastre”, în timp ce președintele Chinei Xi Jinping a spus că domnul Raisi a contribuit la securitatea și stabilitatea Iranului.

UE și-a exprimat luni „condoleanțe sincere”, iar președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus „gândurile noastre se îndreaptă către familii”.

Hamas a lăudat sprijinul domnului Raisi pentru gruparea palestiniană, în timp ce mișcarea Hezbollah din Liban, susținută de Teheran, a spus că deplânge moartea protectorului său.

Cu toate acestea, Casa Albă a spus că regretatul președinte a fost responsabil pentru sprijinul Iranului pentru „rețelele teroriste din întreaga regiune” și că are „mult sânge pe mâini”.

Citește și: Scarlett Johansson „șocată” de imitația chatbotului AI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Rețea de contrabandă cu țigări în Dolj: Polițiștii au...

Patru persoane au fost reținute de polițiști ai Serviciului...

ȘTIRI GdS