14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn ordin de protecție din trei este încălcat în România. Cazurile de violență domestică, în creștere

Un ordin de protecție din trei este încălcat în România. Cazurile de violență domestică, în creștere


Un ordin de protecție din trei este încălcat în România, după ce istanla îl dispune. În primele trei luni ale anului, instanțele judecătorești au emis aproape trei mii de ordine de protecție pentru victimele violenței domestice, însă mai bine de unul din trei a fost încălcat de persoanele împotriva cărora a fost emis ordinul.

Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat, într-un comunicat dat publicității sâmbătă, că în primul trimestru al anului 2024 judecătorii au emis 2.960 de ordine de protecție, însă 1.107 dintre ele au fost încălcate. Situația este mai bună în cazul ordinelor provizorii de protecție, al căror număr a fost de 2.945. Cazurile de încălcare a acestora au fost numai 191.

Poliția, chemată mai des de victimele violenței domestice

Potrivit legislației, ordinele provizorii de protecție, valabile 5 zile, pot fi emise imediat de către polițiști, dar au nevoie de confirmarea unui procuror. Potrivit IGPR, 90% dintre ordinele polițiștilor au fost confirmate de unitățile de parchet. Ulterior, instanța decide dacă ordinul provizoiu este transformat într-un ordin de protecție standard, cu o durată de 6 luni.

În intervalul menționat, polițiștii au intervenit la 28.838 de cazuri de violență domestică. Dintre acestea, 14.479 în mediul urban și 14.359 în mediul rural. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 2,4%, față de primele 3 luni ale anului 2023, de la 13.307 la 13.628 de fapte.

„Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului. De asemenea, necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română”, se spune în comunicatul IGPR. Cele mai multe infracțiuni legate de violența domestică sunt reprezentate de „lovire sau alte violențe” – 59,5% și ,,amenințarea” – 12,7%.

Femeile sunt, în general, victimele

În primele 3 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (13.867) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (14.410). Majoritatea victimelor sunt femei (9.641), dar o pondere importantă este reprezentată de bărbați – 2.507 și minori – 2.262.

Citește întreg articolul pe Hotnews.

Citește și: Al doilea suspect în cazul crimei de la Sibiu va fi adus în țară

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS