20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi pentru românii care nu-și fac asigurări pentru locuințe

Amenzi pentru românii care nu-și fac asigurări pentru locuințe

Primăriile sunt obligate să îi înștiințeze, de două ori pe an, pe proprietarii locuințelor să își facă asigurări pentru locuințe împotriva dezastrelor.

Orice primărie din România are acces la baza de date online a PAID unde poate verifica dacă locuințele au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.

În lege scrie că Primăria trebuie să verifice dacă proprietarii au sau asigurări pentru locuințe. Trebuie să aplice sancțiuni între 100 și 500 lei celor care nu au locuința asigurată.

Prin urmare, dacă nu ai asigurare obligatorie pentru locuință, plătești amendă și suporți integral din buzunarul propriu și cheltuielile pentru refacerea locuinței distruse sau avariate de cutremur, alunecări de teren sau inundații.

Primăria constată contravențiile şi aplică sancțiunile. Din noiembrie anul trecut, amenzile se duc integral la bugetul local.

Din 15 ianuarie anul acesta, primăriile trebuie să notifice semestrial cetățenii care nu și-au asigurat proprietățile. În plus, sunt obligate să asigure toate locuințele aflate în proprietatea statului.

La 25 martie 2024, la nivel național, erau în vigoare peste 2 milioane de polițe.

Citește și: Aterizare de urgență pe Aeroportul Internațional Timișoara în urma unei amenințări cu bombă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS