21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria vrea să decolmateze două segmente din Canalul Tancodrom – Hanul Doctorului

Primăria vrea să decolmateze două segmente din Canalul Tancodrom – Hanul Doctorului

Primăria Craiova intenţionează, în viitorul apropiat, să decolmateze două tronsoane ale Canalului 500 Tancodrom – Hanul Doctorului. Cele două segmente de canal se află pe Aleea 4 Gârleşti şi pe strada Pescăruşului din oraş. Municipalitatea a scos deja la licitaţie contractul pentru aceste servicii şi acum aşteaptă firmele interesate să se ocupe de lucrări. Suma pe care primăria o va plăti pentru aceste lucrări va depăși 240.000 de lei.

Starea actuală a segmentelor de canal, dezastruoasă

În documentația publicată în SEAP, Primăria Craiova vorbește despre starea degradată a celor două tronsoane de canal unde urmează să intervină. Instituția spune că acestea riscă să devină focare de infecție pentru cetățenii care locuiesc în apropierea lor.

„Starea actuală a canalelor deschise situate în perimetrul construibil al municipiului Craiova necesită decolmatarea acestora. Serviciile pentru decolmatare sunt necesare din cauza schimbării condițiilor de colectare (descărcări de ape menajere și depozitare de gunoaie de-a lungul lacurilor și canalelor deschise) și schimbarea pantei de scurgere din zona inferioară, care au condus la depuneri accentuate și creşterea abundentă a vegetației acvatice pe taluzuri și radier și a creșterii abundente a arborilor. Aceste canale au devenit un posibil focar de infecție și un real pericol de inundare a locuințelor din zona lor de influență. Canalele deschise propuse pentru decolinatare (curațare) au secțiunea obturată din cauza colmatării produse prin depunerea de aluviuni. De asemenea, prin prăbușirea malurilor sau prin depunerea unor corpuri străine. Canalele deschise vizate a fi decolmatate sunt Canalul 500 Tancodrom-Hanul Doctorului- Tronsonul de pe Aleea 4 Gârlești și Canalul 500 Tancodrom-Hanul Doctorului – tronsonul de pe strada Pescărușului”, a specificat primăria.

Pe ce distanță se va face decolmatarea

Tot din documentele publicate de primărie în cadrul acestei licitații reiese faptul că intervenția de decolmatare de pe Canalul 500, tronsonul aflat pe Aleea 4 Gârlești, se va face pe o lungime de 500 de metri. De asemenea, pe segmentul de canal aflat pe strada Pescărușului, decolmatarea se va realiza pe o lungime de aproximativ 300 de metri. Ambele segmente prezintă colmatare din cauza depunerilor de material în timpul viiturilor, din prăbușirea taluzurilor sau prin acumularea de diverse deșeuri și corpuri străine și creșterea abundentă a arborilor. Materialul rezultat în urma activităților de decolmatare în ambele zone va fi încărcat în autovehicule și transportat în afara zonei.

Valoarea totală estimată a contractului publicat de primărie este de 243.027 de lei, fără TVA.

Ce trebuie să facă firma câștigătoare

Primăria a trasat și cerințele exacte pe care firma care va câștiga licitația va trebui să le ducă la îndeplinire. „Pentru realizarea servicilor de decolmatare, se vor executa următoarele activități: mobilizarea utilajelor la locul decolmatării; excavarea mecanizată a depunerilor; încărcarea și transportul materialului aluvionar în afara zonei, la o distanță de maximum 10 kilometri, împrăștierea și nivelarea materialului în straturi succesive, readucerea terenului din zonele de acces ale utilajelor la o stare cât mai apropiată de cea existentă. Termenul de execuție a serviciilor solicitate va fi de 45 zile de la primirea ordinului de începere. Contractul include și o garanție de 12 luni pentru serviciile executate”, se arată în documentație.

Firma trebuie să readucă terenul la starea inițială

După finalizarea lucrărilor, firma va trebui să readucă terenul la starea inițială, astfel încât porțiunile de drum pe care ajung utilajele să rămână cu defecte. „Contractantul va dispune de toate utilajele, echipamentele și materialele specifice necesare pentru realizarea serviciilor de curățare la nivelul de calitate solicitat în caietul de sarcini. Toate utilajele si echipamentele care vor intra în șantier vor fi însoțite de documente care să ateste buna funcționare pentru funcția pe care o deservesc. Materialul excavat va fi încărcat direct în autobasculante, transportat și descărcat în afara zonei. Accesul utilajelor pentru decolmatare, precum și accesul auto pentru încărcare și descărcare a materialului evacuat se va realiza de către contractant. Contractantul va avea în vedere ca prestarea serviciilor să nu creeze blocaje ale căilor de acces.

Contractantul va asigura curățenia la locul desfășurării serviciilor, atât în timpul efectuării, cât și la terminarea acestora. La teriminarea serviciilor, acesta va asigura readucerea terenului din zonele de acces ale utilajelor la valoarea peisagistică inițială”, a mai menționat primăria în caietul de sarcini.

Primăria vrea să semneze rapid contractul cu o firmă specializată, iar data limită de depunere a ofertelor este 19 aprilie. Cel mai probabil, dacă vor exista oferte, până la finalul acestei luni procedurile vor fi finalizate și se va semna ordinul de începe a lucrărilor, astfel încât cele două segmente de canal să fie scoase la lumină.

Citește și: RAADPFL şi gardul artificial – love story cu năbădăi, care poate costa peste 670.000 de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS