15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTemperaturile au depășit 30 °C la final de martie și început de aprilie în 22 de țări europene

Temperaturile au depășit 30 °C la final de martie și început de aprilie în 22 de țări europene

În Europa, la final de martie și în prima decadă din aprilie temperaturile maxime au depășit 30 °C în 22 de țări, fapt nemaivăzut. În România, astăzi maximele ajung la 34 °C.

Este așteptat un val de aer rece care, peste câteva zile, ar putea aduce temperaturi negative noaptea, unde în prezent sunt 25-30 C ziua, așa că ar putea fi grav afectați pomii, potrivit hotnews.ro.

Datele compilate de climatologul Maximiliano Herrera arată că 22 de ţări din Europa au înregistrat temperaturi maxime de peste 30 C până în 12 aprilie. Normal ar fi fost ca astfel de maxime să se fi înregistrat în trei-patru țări europene așa de repede în an.

Și România este în listă, fiindcă au fost 30 °C la Călărași în ultima zi de martie și 31 °C la Focșani, în prima zi de aprilie.

În mai mute țări au fost depășite maximele absolute de temperatură

În mai mute țări au fost depășite maximele absolute de temperatură pentru martie și aprilie, iar în week-end-ul trecut au fost aproape 34 C în Bosnia, 31,7 °C în Austria și +31,8 °C în Slovenia. în Croația au fost +31,6 °C. În țările baltice au fost maxime de peste 28 C, iar Polonia a fost la câteva zecimi de grad de pragul de 30 C.

Conform datelor Ogimet, duminică au fost +33,3 °C la Zenica, în Bosnia, oraș în care au mai fost astfel de zile la început de aprilie. Temperaturi de iulie au fost în Alpi, chiar și la altitudine de peste 1.500 m.

Citeşte şi: Vase de toaletă, saltele vechi și anvelope uzate – adunate din pădurile din Rânca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS