23.1 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBreșă de securitate la AEP: Datele personale ale experților electorali au fost dezvăluite „din eroare”

Breșă de securitate la AEP: Datele personale ale experților electorali au fost dezvăluite „din eroare”

Incidentul s-a produs joi, 11 aprilie, iar pentru câteva ore mai multe date personale ale experților electorali au putut să fie accesate pe un mail nesecurizat, a declarat pentru Hotnews președintele AEP, Toni Greblă.

Experții electorali sunt persoanele care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară sau locțiitorii lor. Scurgerea de informații a fost raportată, vineri, Autorității Naționale de Supraveghere a Datelor cu caracter personal, a confirmat Toni Greblă.

Termenul legal pentru semnalarea scurgerilor de date este de 72 de ore. Potrivit informațiilor, codul numeric personal pentru 1.300 de persoane din corpul experților electorali a fost dezvăluit.

„Miercuri seara, până joi dimineața la ora 2, personalul AEP a fost angrenat în operațiunea de numărare și verificare a semnăturilor de la candidații pentru europarlamentare. Ultimul candidat a depus documentația la ora 23.00, miercuri noaptea. Joi dimineața, pentru că avem un calendar foarte strâns în care trebuie să facem o multitudine de activități, una din activități era să transmite în teritoriu lista experților electorali. Lista o trimitem în toate județele pe mailuri securizate”, a explicat Toni Greblă.

Președintele AEP susține că dintr-o „eroare” că într-un județ lista nu a fost trimisă pe mailul securizat, ci pe un alt mail.

Greblă: „A fost o suprasolicitare a personalului AEP. Regretăm acest incident”

„Timp de o oră a stat afișat și a putut să fie accesat de pe acest mail. Aproximativ 30 – 35 de persoane, unii au intrat de două ori, au putut să vadă lista. Nu știm dacă au fost luate capturi sau doar a fost accesată pagina”, a adăugat oficialul Autorității.

Potrivit acestuia, a fost șters de pe mailul destinat „publicului mai larg” și s-a făcut o anchetă internă.

Șeful AEP nu folosește termenul de „breșă de securitate”, care este sintagma clasică pentru definirea accesului neautorizat la date sau informații găzduite de computere, telefoane mobile sau alte device-uri.

Citește și: Craiova: Tâlhar identificat de un polițist aflat în timpul liber

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS