26.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Artistul plastic Corneliu Șerban Popa este sărbătorit la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

(VIDEO) Artistul plastic Corneliu Șerban Popa este sărbătorit la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

-

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește, luni, pe artistul plastic Corneliu Șerban Popa, născut la data de 15 aprilie 1946, la București.

Artistul Corneliu Șerban Popa a donat Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” în anul 2018 o impresionantă colecție personală, alcătuită din sculpturi în sticlă, tablouri și icoane realizate de Corneliu Șerban Popa de-a lungul timpului, înscrisuri și piese de mobilier, în scopul alăturării colecțiilor ce aveau să constituie patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Colecția „Corneliu Șerban Popa”, disponibilă la Muzeul Cărții și Exilului Românesc, dă formă unui valoros și expresiv fond documentar și de artă.

Donația conține numeroase sculpturi în sticlă, statui, tablouri și icoane create de artist de-a lungul timpului.

Amintim aici câteva dintre exponate:

 • Omul modular, realizat din geam stratificat lipit la rece,
 • Omul de sticlă, realizat la Montréal, în Canada, între 1984 și 1987, din geam stratificat lipit la rece și prelucrat cu jet de nisip,
 • statuia Eminescu din lemn,
 • sculptura din sticlă denumită Femeia.

De asemenea, donația artistului  cuprinde și volume care reprezintă fondul de carte, albume cu fotografii, afișe și programe de expoziții. Fondul este completat de dosare cu documente și schițe și câteva obiecte de mobilier, care întregesc lucrările de artă donate. Astfel, colecția lui Corneliu Șerban Popa se înscrie în direcția unei autentice fresce documentare în ceea ce privește viața artistică din exilul românesc.

Reputatul artist plastic Corneliu Șerban Popa a absolvit:

 • Liceul de Artă „Nicolae Tonitza” în anul 1965,
 • Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”,
 • Facultatea de Arte Decorative – Secția de Ceramică-Sticlă-Metal cu distincția „Magna cum Laude” în 1971.

Promotor al noului

De-a lungul timpului, Corneliu Șerban Popa și-a perfectat polivalența artistică, dezvoltând tehnici și folosind materiale diverse, dar și implicându-se în proiecte inovative prin prisma tematicii lor. De la colaborarea inedită cu specialiști în inginerie electronică pentru realizarea expoziției experimentale „Ambiental 1: spațiu-sunet-timp-lumină”, parteneriatul cu Egidio Constantini Murano, dezvoltarea de piese de mobilier din sticlă și vitralii, conceperea și realizarea de trofee, până la munca de creație în ceea ce privește imprimeurile pe materiale textile și munca de benevolat în proiecte comunitare cu caracter socio-pedagogic și cultural în Montréal, Corneliu Șerban Popa s-a remarcat nu de puține ori în postura de promotor al noului în tot ceea ce ține de domeniul artelor frumoase.

Rezident canadian din 1984

Rezident canadian din 1984, Corneliu Șerban Popa s-a dedicat, în egală măsură, activității profesionale, luând parte la numeroase întruniri culturale și evenimente științifice:

 • Maison des Arts Rive Sud – St. Lambert (cursuri de artă în diferite tehnici);
 • Les Ateliers Faubourg des Arts, Mont St.-Hilaire (cursuri cu diferite tehnici în arta sticlei);
 • Centrul Cultural Român – Montréal (realizarea pentru CEIC a unui program de formare profesională).

Artistul plastic a realizat o serie de lucrări speciale, acesta concepând și realizând Coroana de sticlă pentru Casa Regală a României și, totodată, dezvoltând proiecte și machete pentru monumente naționale:

 • Monumentul Eliberării Poporului Român;
 • Monumentul Poetului Național Mihai Eminescu;
 • Proiect și machetă pentru Centrul Spațial Canadian;
 • Proiect și machetă Univers Gordia.

Tehnicile complexe folosite în creațiile artistice pe bază de lemn, plastic, ceramică, sticlă sau piatră i-au adus recunoaștere internațională, atât ca sculptor, cât și ca teoretician inovator.

Citește și: Târgul de Paște Craiova își deschide porțile pe 19 aprilie într-un peisaj de poveste

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Se lucrează nonstop la Autostrada Ford. Constructorul promite că...

Constructorul român Umbrărescu a adus 550 de muncitori și...

ȘTIRI GdS