10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpania va renunţa la programul ”vizelor de aur” care acordă drept de rezidență străinilor

Spania va renunţa la programul ”vizelor de aur” care acordă drept de rezidență străinilor

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat luni că Spania va anula programul „vizelor de aur” care acordă drept de rezidență străinilor care fac investiții importante în sectorul imobiliar al țării, potrivit  Reuters.

Eliminarea programului va face din accesul la locuințe cu prețuri accesibile „un drept, și nu o afacere speculativă”, a declarat Sanchez într-o conferință de presă.

Programul le acordă cetățenilor din alte țări decât cele din UE dreptul să lucreze și trăiască în Spania timp de 3 ani

În prezent, programul le acordă cetățenilor din alte țări decât cele din UE dreptul să lucreze și trăiască în Spania timp de 3 ani dacă investesc cel puțin 500.000 de euro în sectorul imobiliar al țării.

„Astăzi 94 din fiecare 100 de vize [acordate de Spania] sunt legate de investițiile în sectorul imobiliar (…) în orașe importante care se confruntă cu o piață puternic stresată și unde celor care deja trăiesc, muncesc și plătesc taxe aici le este aproape imposibil să găsească o locuință decentă”, a subliniat Sanchez.

Portugalia învecinată și-a reformat recent la rândul ei propria schemă privind „vizele de aur”

Portugalia învecinată și-a reformat recent la rândul ei propria schemă privind „vizele de aur” pentru a exclude investițiile imobiliare din criteriile pentru acordarea lor. Guvernul portughez a invocat la rândul său o criză a locuințelor accesibile drept justificare a măsurii.

Comisia Europeană a cerut de ani de zile eliminarea programelor de acest gen

Agenția Reuters amintește că Comisia Europeană a cerut de ani de zile eliminarea programelor de acest gen privind vizele, citând riscurile de securitate, însă subiectul a revenit în atenția opiniei publice după declanșarea războiului din Ucraina în condițiile în care numeroși recipienți ai „vizelor de aur” sunt cetățeni ruși.

Citeşte şi: Bărbat cu un cuțit în lungime de 32 cm, prins în zona unui centru comercial

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS