22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit Nicolae Manolescu. Uniunea Scriitorilor: „Cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”

A murit Nicolae Manolescu. Uniunea Scriitorilor: „Cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor, a murit sâmbătă, a scris pe Facebook, Mircea Mihăeș, un apropiat al omului de cultură.

Nicolae Manolescu avea 84 de ani și fusese internat la Spitalul Elias.

„S-a stins din viață Nicolae Manolescu, cel mai important critic și istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris pe Facebook Mircea Mihăieș.

Reacții după moarta lui Nicolae Manolescu

„Unul dintre marii critici literari și profesori ai culturii române, Nicolae Manolescu, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac. Îi voi păstra amintirea vie”, a scris pe Facebook și Cristian Tudor Popescu.

La rândul său, criticul literar Daniel Cristea-Enache deplânge moartea profesorului Nicolae Manolescu. „Încă o zi neagră pentru cultura română”, a scris Cristea-Enache pe Facebook.

„Astăzi, 23 martie 2024, s-a stins din viaţă acad. Nicolae Manolescu, profesor al facultăţii noastre, autor al unei opere monumentale care a redefinit critica şi istoriografia literară românească în perioada postbelică.

Colegii şi studenţii din Facultatea de Litere sunt alături de familie şi prieteni, de toţi cei care l-au preţuit, i-au citit cărţile şi cronicile şi care au învăţat de la el. Odihnească-se în pace!”, este mesajul postat, sâmbătă seară, pe Facebook, și de reprezentanţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.

„Uniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă durere încetarea din viață a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), Președintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului „România literară”, critic și istoric literar de mare reputație, una dintre cele mai mari personalități ale literaturii române din toate timpurile.

Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanență în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenți și doctoranzi, ca profesor, precum și al tinerilor scriitori din mai multe generații. Ca om politic și ziarist de atitudine a militat pentru democrație și libertate.

Prin dispariția lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”, se arată într-o postare a Uniunii Scriitorilor.

Cine a fost Nicolae Manolescu

Nicolae Manolescu, critic, istoric literar şi eseist, s-a născut la 27 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea. Mama sa, Sabina Apolzan (n. Manolescu), a fost profesoară de franceză, iar tatăl său, Petru Apolzan, profesor de filosofie, se arată în „Dicţionarul general al literaturii române” apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).

CITEȘTE ȘI: Studenta din Gorj găsită moartă în apartamentul din Timișoara, ucisă cu mai multe lovituri de cuţit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS