22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a lansat o nouă versiune a platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență

S-a lansat o nouă versiune a platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență

S-a lansat a doua versiune a platformei naţionale de pregătire pentru situaţii de urgenţă – fiipregatit.ro. Noul site cuprinde sfaturi pentru acţiuni concrete de salvare a vieţii în situaţii limită, dar și o componentă interactivă, bazată pe inteligența artificială.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, consideră că este un sistem care este realizat într-o nouă tehnologie.

„Un sistem care integrează portalul cu aplicația DSU, cu site-ul DSU la un loc, făcut pe tehnologia Open AI. Și cu cât interacționează mai mult, cu cât învață mai mult. Chat GPT-ul propriu din ce știm este primul de felul lui pe plan mondial destinat situațiilor de urgență”, a explicat Arafat.

Pe viitor, pe platformă vor apărea:

  • ghiduri special explicate pentru copii,
  • o interfață în mai multe limbi de circulație internațională,
  • ghiduri în variantă auditivă, pentru persoanele cu deficiențe.

Ministrul Afacerilor Interne spune că, prin această platformă, cetățenii vor fi mult mai informați și mai pregătiți. Astfel, ei pot , ajuta forțele de intervenție în diverse situații.

„Care e rolul fundamental al acestui instrument? De a informa, de a pune la dispoziție date utile, de a învățat în caz de intervenție sau înaintea ei ce trebuie să faci ca să te pregătești, ce trebuie să faci pentru a te salva pe tine și pe cei din jur. Și se creează un efect de multiplicare – domino – care protejează și pe salavtor și pe cetățean”, a explicat Cătălin Predoiu.

Citește și: Accident la Szczecin. Zeci de persoane rănite. Șoferul, reținut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS