9.5 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRedactorul-șef al publicației Novaia Gazeta a fost arestat la Moscova

Redactorul-șef al publicației Novaia Gazeta a fost arestat la Moscova

Redactorul-şef al Novaia Gazeta, Serghei Sokolov, o publicaţie critică la adresa Kremlinului, care deja nu mai funcţiona în ţară, a fost arestat miercuri dimineaţă la Moscova, chiar în timp ce Vladimir Putin îşi rostea discursul către naţiune, relatează AFP, citat de News.ro.

Anunţul a fost făcut de ziarul rus independent, care a explicat pe site-ul său că agenţi ai Centrului rus pentru combaterea Extremismului (Centrul E) l-au ridicat în cursul dimineţii pe jurnalist. Acesta este acuzat că a „discreditat” armata rusă într-un articol publicat online. Acuzaţia este pasibilă de o amendă de până la 50.000 de ruble.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a reacţionat pe X şi s-a declarat „indignată de această arestare, care este o nouă dovadă a violenţei cenzurii în Rusia”. Infracţiunea de „discreditare” a armatei este pedepsită în Rusia cu amenzi de până la 100.000 de ruble (1.700 de euro) pentru o persoană fizică obişnuită şi de până la un milion de ruble (17.000 de euro) pentru o persoană juridică.

Arestarea lui Serghei Sokolov, chiar în timpul discursului lui Putin

Arestarea lui Serghei Sokolov ar fi avut loc chiar în momentul în care preşedintele rus Vladimir Putin îşi rostea discursul către naţiune în faţa camerelor reunite ale parlamentului şi a altor invitaţi. Acest discurs anual în faţa Adunării Federale a fost o ocazie pentru şeful Kremlinului de a-şi arăta încrederea în situaţia militară şi în economia ţării şi de a-şi reînnoi ameninţările cu războiul nuclear împotriva Occidentului.

Novaia Gazeta a fost nevoită să îşi suspende ediţiile online şi tipărite în martie 2022

Ultimul bastion al presei independente din Rusia, Novaia Gazeta, fondată în 1993 şi renumită pentru anchetele sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului în special în Cecenia, a fost nevoită să îşi suspende ediţiile online şi tipărite în martie 2022, iar jurnaliştii săi, între timp aflaţi în exil la Riga, în Letonia, au decis să înfiinţeze o nouă ediţie numită Novaya Gazeta Europe, cu scopul de a ocoli cenzura şi ameninţările regimului rus.

Citeşte şi: Craiova: Un șofer care s-a urcat la volan cu o alcoolemie record și a provocat un accident, reținut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS