15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) După mai bine de jumătate de secol, un modul spațial american ajunge pe Lună

(VIDEO) După mai bine de jumătate de secol, un modul spațial american ajunge pe Lună

-

După mai bine de jumătate de secol, un modul spațial al firmei americane Intuitive Machines ajunge pe Lună.

Este prima companie privată care a reuşit să trimită cu succes pe Lună o sondă spaţială, potrivit The Guardian. Aselenizarea reuşită azi noapte este o premieră pentru SUA de la zborul Apollo 17 din urmă cu 51 de ani.

Sonda spaţială, supranumită Odysseus, a aselenizat în apropierea Polului Sud al Lunii, unde oamenii de ştiinţă speră că ar putea exista o sursă de apă.

Aterizarea IM-1 de la Intuitive Machines, numită și Odysseus sau „Odie”, se află pe suprafața lunii după ce a întâmpinat probleme neașteptate cu câteva ore înainte de aterizare. „Știu că ne venea să ne roadem unghiile, dar suntem la suprafață și transmitem de pe Lună”, a anunțat CEO-ul Intuitive Machines, Steve Altemus, într-un webcast live. „Bine ați venit pe lună.” Compania a putut confirma că Odie a intrat în contact cu suprafața lunară. Controlul misiunii a obținut un semnal de la nava spațială la scurt timp după aterizare. Dar starea sa nu a fost cunoscută decât după mai bine de două ore.

Șase instrumente ştiinţifice vor ajuta la studierea suprafeţei Lunii

Modulul spaţial a făcut o călătorie de 384.400 km de pe Pământ după ce a decolat de la Cape Canaveral, Florida, joia trecută.

Startup-ul Intuitive Machines a primit un contract de la NASA pentru a transporta la bordul navetei şase instrumente ştiinţifice care vor ajuta la studierea suprafeţei Lunii şi la măsurarea undelor radio. Compania cu sediul în Houston speră să trimită o altă navetă spaţială în martie, care va fora pentru a găsi gheaţă subterană

Odysseus transportă, de asemenea, 125 de sculpturi minuscule realizate de artistul american Jeff Koons. Acesta speră că vor fi primele opere de artă care vor ajunge pe suprafaţa lunară.

Un triumf

„Ce triumf”, a exclamat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un mesaj după aselenizare. „Odiseu a cucerit Luna. Această ispravă reprezintă un pas uriaş înainte pentru întreaga omenire”, a comentat el folosind cuvintele primului om care a păşit pe Lună în urmă cu mai bine de jumătate de secol.

„Astăzi, pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, SUA s-au întors pe Lună. Astăzi, pentru prima dată în istoria omenirii, o companie comercială, o companie americană, a lansat şi a condus călătoria până acolo. Iar astăzi este o zi care arată puterea şi promisiunea parteneriatelor comerciale ale NASA. Felicitări tuturor celor implicaţi în această mare şi îndrăzneaţă misiune de la Intuitive Machines, SpaceX şi până aici, la NASA”, a declarat Nelson.

Poreclit „Odie” sau IM-1, modulul se află pe suprafaţa Lunii şi transmite, a anunţat Intuitive Machines, cu sediul în Houston, compania care a dezvoltat nava spaţială.

Călătoria lui Odie pe Lună este concepută pentru a evalua mediul lunar de la polul sud al Lunii. NASA intenționează să trimită pe Lună o misiune cu echipaj uman, la sfârşitul anului 2026.

Succesul din 22 februarie vine după o misiune eşuată de aselenizare a SUA, luna trecută. Nava spaţială Peregrine a ars în atmosferă în timp ce se îndrepta spre Pământ 10 zile mai târziu.

Citește și: Craiova înverzeşte şi înfloreşte cu peste 9 milioane de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Craiova devine capitala mondială a teatrului. Începe cea mai...

Începând de astăzi, 16 mai, timp de 10 zile,...

ȘTIRI GdS