14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariații din asistență socială își cer drepturile în stradă!

Salariații din asistență socială își cer drepturile în stradă!

Salariații din asistență socială declanșează acțiunile de protest privind salarizarea personalului ca urmare a lipsei de reacție a guvernanților!

Astăzi, ora 10.00, în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale membrii Federației FNS PRO.SIST își exprimă nemulțumirea față de politica salarială.

Majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie 2024 a dus la diminuarea venitului net în loc să crească! 70% din salariații sistemului de asistență socială, indiferent de vechime, erau încadrați în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată. În ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilitățile fiscale. Venitul lor net a fost între -60 lei și +80 lei, mai bine de jumătate ”beneficiind” de diminuare în loc de majorare.

Pentru al 3-lea an consecutiv nu se aplică Legea salarizării nr. 153/2017. Inflația de 14,5% este suportată cu greu de salariații care sunt la limita sărăciei! 

Menținerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic ”furt” din buzunarul salariatului. Acest furt ajunge la sute de lei lunar pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator! 

Lipsa de personal duce la situații extreme. Personalul existent este încărcat cu atribuții suplimentare ajungându-se la suprasolicitare, surmenaj, burnout, cu implicații majore pentru sănătatea salariaților dar și a serviciilor oferite beneficiarilor de servicii sociale!

Federația FNS PRO.ASIST a atras atenția prin toate mijloacele că, interzicerea angajărilor în sistemul de asistență socială coroborat cu desființarea posturilor vacante duce la imposibilitatea asigurării continuității serviciilor sociale. Recomandările și măsurile lăsate de instituțiile care au efectuat controale în anul 2023 la furnizorii publici de servicii sociale, au vizat angajarea de personal și din acest motiv considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor și în sistemul de asistență socială în cel mai scurt timp.

Citește și: IntenCity vinde abonamente pe încredere. Artiştii, ţinuţi la secret

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS