22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOncolog Adriana Cotoi, despre cum putem preveni cancerul, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva acestei boli

Oncolog Adriana Cotoi, despre cum putem preveni cancerul, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva acestei boli

Cancerul este un diagnostic cu o rezonanță cumplită pentru orice om, însă un astfel de diagnostic nu înseamnă neapărat o fatalitate. Medicina a evoluat, la fel și tratamentele, iar specialiștii sunt într-o perpetuă căutare de terapii inovatoare care să vindece afecțiunea. Progresele continuă, dar în paralel cu lupta pentru descoperirea leacului împotriva bolii secolului eforturile se concentrează în mare măsură către campaniile de prevenție. O statistică a Parlamentului European din 2020 arăta că nu mai puțin de 40% din cancerele de pe continentul nostru pot fi prevenite. Europa reprezintă sub 10% din populația lumii, dar numără 25% din totalul de cazuri de cancer la nivel mondial.

Prevenția ține și de noi

Pe 4 februarie este marcată în fiecare an Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, cu scopul de conștientizare și de prevenire a afecțiunilor oncologice.

Cu acest prilej, medicul specialist oncolog dr. Cotoi Adriana din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar “Dr. Ștefan Odobleja” Craiova, transmite câteva informații valoroase, esențiale pentru prevenirea apariția cancerului.
„Din păcate, factorii de risc genetici și ereditari implicați în apariția cancerului sunt nemodificabili. Însă putem interveni asupra factorilor de risc comportamentali. Și aici vorbim despre fumat, consum de alcool, dietă necorespunzătoare, sedentarism, expunere la soare. Așadar, există câteva măsuri pe care le putem lua fiecare dintre noi pentru reducerea riscului de apariție a cancerului, cât și a altor afecțiuni cronice.

Cum putem interveni pentru a reduce riscul de cancer

Principalele recomandări sunt, așadar, stoparea fumatului. Atât fumatul activ, cât și cel pasiv sunt nocive pentru sănătate. Evitarea consumului de alcool și adoptarea unui regim igieno-dietetic adecvat prin creșterea consumului de fructe, legume și cereale integrale, limitarea aportului de grăsimi saturate și de carne roșie și evitarea dulciurilor și a băuturilor carbogazoase este o altă măsură de prevenție care stă în mâinile noastre.

Combaterea sedentarismului prin activitate fizică moderată și evitarea stresului sunt și ele importante. La fel și evitarea expunerii prelungite la soare.

De asemenea, o contribuție la reducerea riscului de cancer este evitarea infecțiilor cu virusurile implicate în apariția sa(virusurile hepatitice, HPV, HIV).

Specialistul recomandă testele de screening pentru anumite tipuri de cancer

„Majoritatea afecțiunilor maligne (cancerelor) sunt asimptomatice în stadiile inițiale, ceea ce determină diagnosticarea lor în stadii avansate sau chiar metastatice, cu impact negativ asupra prognosticului, calității vieții și duratei de supraviețuire. De aceea, nu trebuie să uităm nici de testele de screening, utile în identificarea precoce a unor modificări patologice pentru prevenirea apariției bolilor, cât și în diagnosticarea bolilor în stadii incipiente”, spune medicul Adriana Cotoi.

Screeningul cancerului de sân și de col uterin

Pentru femei, screeningul cancerului mamar și de col uterin trebuie să se afle printre prioritățile pentru sănătate.
Prin screeningul cancerului mamar se pot depista precoce formațiuni tumorale de dimensiuni mici de la nivelul sânilor, care nu sunt accesibile palpării. „Începând cu vârsta de 20 ani se recomandă autoexaminarea sânilor lunar, între 25-40 ani se recomandă  examen clinic la medicul ginecolog la fiecare 1-3 ani, iar peste vârsta de 40 ani se recomandă atât examen clinic, cât și mamografie anual”, precizează dr. Cotoi.

Screeningul cancerului de col uterin se recomandă anual începând cu vârsta de 21 ani prin examen Babeș-Papanicolau sau la 3 ani după începerea vieții sexuale. Testul Babeș-Papanicolau (PAP) poate fi realizat în mediu lichid sau convențional, pe lamă. După vârsta de 30 ani, se recomandă efectuarea atât a testului PAP, cât și a testului genetic pentru depistarea infecției cu HPV (virusul papiloma uman). „Screeningul pentru cancerul de col uterin este recomandat inclusiv femeilor vaccinate împotriva HPV!”, atrage atenția medicul oncolog.

Cancerul pulmonar și cancerul colo-rectal: Screening-ul poate salva vieți

În ultimii ani, incidența cancerului colo-rectal a fost în continuă creștere. În acest context, screeningul prin colonoscopie, pentru depistarea precoce a leziunilor de la nivelul intestinului este recomandat începând cu vârsta de 50 ani pentru persoanele cu risc mediu.

În cazul bărbaților, screeningul cancerului de prostată este recomandat tuturor bărbaților începând cu vârsta de 50 ani sau chiar mai devreme (40 ani) în cazul celor cu factori de risc sau cu istoric familial de cancer de prostată, prin efectuarea PSA-ului și examinarea prostatei prin tușeu rectal.

Screeningul cancerului pulmonar este și el o prioritate a programelor de prevenție, fiind recomandat persoanelor peste 50 ani, care au fumat ≥20 pachete-an. Acestea ar trebui să efectueze o tomografie computerizată de torace (low-dose CT). Evaluarea cantitativă a consumului de tutun se realizează prin intermediul Pachetului-An (PA): 1 PA = nr. de pachete de ţigări fumate/zi x nr. de ani de fumat.

„Testele de screening se efectuează regulat, în funcție de vârstă, sex și factorii de risc ai fiecărei persoane, a preveni fiind mai ușor decât a trata”, este mesajul medicului Adriana Cotoi.

CITEȘTE ȘI:

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS