17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii belgieni au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Olanda

Fermierii belgieni au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Olanda

Fermierii belgieni au asediază un uriaș port la Marea Nordului și au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Olanda. Anunţul a fost făcut vineri autoritățile din cele două țări, în semn de protest față de creșterea taxelor și a costurilor, importurile ieftine și birocrația, informează Reuters.

Punctul de trecere a frontierei în direcția Anvers, al doilea oraș ca mărime din Belgia și unde se află al doilea port ca mărime din Europa, este unul dintre punctele de trecere blocate, potrivit unei postări pe platforma de socializare X.

Presa locală a relatat că protestele au început joi seara târziu pe partea belgiană. Unii fermieri olandezi s-au alăturat ulterior.

Autoritățile olandeze au recomandat să nu se călătorească în Belgia vineri, dacă este posibil.

În vestul Belgiei, fermierii blochează de mai multe zile intrarea sau ieșirea camioanelor din portul Zeebrugge, parte a Portului Anvers-Bruges, iar televiziunea flamandă VRT a anunțat că aproape 2.000 de camioane sunt blocate.

Poliția locală a declarat că le oferă șoferilor servicii de catering și facilități sanitare.

Un purtător de cuvânt al portului Zeebrugge a declarat miercuri că docurile se umpleau și că vor ajunge la capacitate maximă dacă protestele vor continua pe parcursul săptămânii.

Există tulburări în Germania, Polonia, Grecia, Portugalia și România

Fermierii din alte părți ale Europei sunt la fel de nemulțumiți, existând tulburări în Germania, Polonia, Grecia, Portugalia și România, mai notează Reuters.

Protestele au scos la iveală tensiunile legate de impactul asupra agriculturii al eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice, precum și al deschiderii ușii către importurile ieftine din Ucraina pentru a sprijini efortul de război al Kievului.

Citeşte şi: Klaus Iohannis va ține un discurs în Parlamentul European

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS