14.2 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘeful Armatei vrea o lege pentru pregătirea populației: „Vrem un serviciu militar în termen”

Șeful Armatei vrea o lege pentru pregătirea populației: „Vrem un serviciu militar în termen”

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar. Acesta vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară.

El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesae pentru a avea o populaţie pregătită. ” Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.

Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei în caz de război

Şeful Statului Major al Apărării a declarat la Europa Liberă că trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei în caz de război. 

“În primul rând trebuie să avem o societate rezilientă şi pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război, trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării,  trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei şi aici să pot să menţionez că Ministerul Apărării Naţionale are un proiect de lege – proiectul de modificare a legii 446 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care de ani, zic, destul de buni, încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a afirmat Gheorghiţă Vlad.

Renunţarea la armata obligatorie a adus un deficit nu doar pentru România, ci pentru toate ţările NATO 

El a adăugat că renunţarea la armata obligatorie a adus un deficit nu doar pentru România, ci pentru toate ţările NATO. 

“Renunţarea la conscripţie, la armata obligatorie, a adus un deficit nu doar pentru România, pentru toate ţările din NATO. Vedeţi că este o discuţie destul de intensă în toate ţările NATO, pentru că avem o rezervă operaţională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populaţiei, tinerii noştri nu sunt educaţi de pe băncile şcolii în spiritul patriotic cum am fost învăţaţi cei de vârsta noastră. Dar nu o spun cu reproş. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită şi o societate rezilientă”, a explicat şeful Statului Major al Apărării. 

Se doreşte introducerea unui serviciu militar în termen voluntar

El a precizat că se doreşte introducerea unui serviciu militar în termen voluntar.  “Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar, adică vizăm segmentul de vârstă între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu şi să îi pregătim în principiile de bază de ducerea războiului”, a mai declarat Gheorghiţă Vlad.

„Ne adresăm celor care doresc să înveţe să tragă cu arma“

Întrebat dacă acest proiect presupune reintroducerea serviciului militar obligatoriu, şeful Statului Major al Apărării a răspuns: “Nu obligatoriu pentru toată lumea. Pentru cel care doreşte să participe la un astfel de program. (…) Vă dau exemplul Suediei. Au chestionat 40.000 de tineri şi s-au înscris în acest program 8.000 de tineri. Un sistem similar trebuie să adopte şi România. Să ne adresăm celor care doresc să înveţe să tragă cu arma, să se orienteze într-un mediu dificil, să supravieţuiască într-un mediu dificil, să ştie să se protejeze împotriva armelor chimice, să-şi facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învăţate şi achiesate de doritori”. 

El a mai fost întrebat dacă Armata ar avea resursele logistice să pregătească câteva mii de femei şi bărbaţi. “Da, cu maximă responsabilitate, răspunsul este afirmativ”, a răspuns Gheorghiţă Vlad.

El a precizat şi în ce stadiu se află acest proiect. 

“Este depus în cele două camere, la Comisiile de apărare şi la Camera Deputaţilor şi la Senat. Eu cred că după ce se trece de acest val de alegeri consecutive, va fi luat în discuţie cu prioritate. (…) E important să se întâmple anul acesta pentru că toate ţările NATO şi toată Europa este în postura de a cumpăra timp. Timpul este o resursă preţioasă şi cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a mai transmis  şeful Statului Major al Apărării.

Citeşte şi: Fermierii belgieni, protest violent în fața Parlamentului European

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS