26.2 C
Craiova
sâmbătă, 22 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE va controla importurile de cereale din Ucraina

UE va controla importurile de cereale din Ucraina

Noul Guvern de la Varşovia a obţinut concesii la Bruxelles, în cadrul eforturilor sale de a limita exporturile de alimente ucrainene. Comisarul european pentru comerţ a declarat pentru Financial Times că UE va controla intrările de produse agro-alimentare dacă acestea riscă să ducă la scăderea preţurilor în Polonia şi alte ţări vecine Ucrainei, transmite Agerpres.

În luna aprilie 2023, Polonia şi Ungaria au introdus embargouri unilaterale la importurile de produse ucrainene, după protestele de amploare ale fermierilor îngrijoraţi de posibilitatea ca afluxul de produse ucrainene ieftine să provoace o supra-aprovizionare cu cereale pe pieţele lor interne. Acele măsuri au contravenit legislaţiei comunitare în domeniul comerţului. Acum, Comisia Europeană urmează să ofere garanţii suplimentare ţărilor care au graniţă cu Ucraina, în vederea prelungirii facilităţilor pentru produsele ucrainene, începând din luna iunie.

Propunerile vor include „garanţii specifice pentru fiecare ţară”

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că propunerile ar urma să fie prezentate în cursul acestei săptămâni şi cel mai probabil vor include „garanţii specifice pentru fiecare ţară”, care vor permite Bruxelles-ului să blocheze importurile dacă piaţa unei anumite ţări va fi inundată. În prezent, este evaluat doar impactul asupra întregii pieţei UE, ceea ce reduce probabilitatea adoptării de măsuri.

„Vom analiza modul în care putem oferi asigurări suplimentare Poloniei şi altor state membre şi o modalitate prin care puteam face asta este introducerea de garanţii specifice pentru fiecare ţară”, a spus Dombrovskis. „Vedem că acest impact regional al comerţului şi exporturilor de produse agricole ucrainene este distribuit în mod foarte inegal. El este resimţit în principal de ţările vecine în timp ce, pe ansamblul pieţei UE, nu creează perturbări prea mari”, a adăugat comisarul european.

Luna aceasta fermierii şi transportatorii din România au organizat proteste

Luna aceasta fermierii şi transportatorii din România au organizat proteste. Au cerut, în primul rând, măsuri economice interne dar totodată şi-au exprimat îngrijorările cu privire la concurenţa ucraineană şi lipsa de reglementări adecvate cu privire la importurile şi servicii ucrainene. Principalele organizaţii ale fermierilor din România au cerut duminică autorităţilor să facă eforturi pentru o clauză naţională de salvgardare şi restricţii mai dure la importuri când vor fi reînnoite concesiile acordate Ucrainei.

Citește şi: Președintele Iohannis l-a pensionat pe Cristi Dănileț

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS