20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTradiţii în Ajunul Bobotezei

Tradiţii în Ajunul Bobotezei

Au trecut mai puţin de două săptămâni de la momentul în care s-a încheiat Postul Crăciunului şi credincioşii se pregătesc de o nouă zi specială de post. În Ajunul Bobotezei se ţine, de obicei, chiar post negru.

În România există milioane de credincioşi, iar mulţi dintre ei ţin cu sfinţenie zilele de post, chiar dacă asta presupune un efort deosebit. O zi aparte o reprezintă Ajunul Bobotezei, care este pe 5 ianuarie, astfel că, în 2024, Ajunul Bobotezei pică într-o zi de vineri.

În general, vinerea ar trebui să fie zi de post, dar pentru că de această dată avem şi Ajunul Bobotezei, atunci credincioşii care respectă cu sfinţenie tradiţia ar urma să ţină chiar post negru.

Credincioşii nu beau şi nu mănâncă o zi întreagă

Conform crestinortodox.ro, în principiu se merge pe ideea conform căreia credincioşii trebuie să ţină post negru în Ajunul Bobotezei „pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfinţită, Agheasma Mare”.

Astfel, credincioşii nu beau şi nu mănâncă o zi întreagă pentru a se pregăti spiritul pentru marea sărbătoare care este Boboteaza, Botezul Domnului. Există însă şi informaţii care arată că, dacă Ajunul Bobotezei pică sâmbătă sau duminică, atunci nu ar trebui să se ţină post negru.

Este foarte important ca în Ajunul Bobotezei să nu spălăm haine

Să ţii post negru în Ajunul Bobotezei nu este singura tradiţie a credincioşilor. Se recomandă, pe cât posibil, să luăm o pauză de la treburile casnice şi să petrecem timp alături de familie.

Nu în ultimul rând, este foarte important ca în Ajunul Bobotezei să nu spălăm haine. De asemenea, se spune că fetele nemăritate îşi pot pune busuioc sub pernă, pentru a-şi visa alesul.

Citeşte şi: Şefa Administraţiei Spitalelor Bucureşti: Nu mai poate fi asigurată continuitatea actului medical

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS