12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrețurile polițelor RCA rămân înghețate încă 3 luni la nivelul din februarie 2023

Prețurile polițelor RCA rămân înghețate încă 3 luni la nivelul din februarie 2023

​De teama creșterii excesive a prețurilor RCA, Guvernul a decis să înghețe pentru încă trei luni prețurile RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu maximum 6,8%. Proiectul inițial de act normativ prevedea o plafonare cu încă șase luni.

Actul normativ a fost adoptat în ședința de vineri a Guvernului și permite extinderea plafonării prețurilor polițelor RCA cu încă 3 luni. Măsura se aplică începând cu 1 ianuarie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, citat de Hotnews.

„Plafonarea RCA-ului se va menţine cât va fi nevoie pentru reglementarea pieţei, dar în etape de câte 3 luni. Deocamdată, suntem de la 1 ianuarie până în martie inclusiv şi dacă necesitatea va exista, ea va fi extinsă”, a spus Constantin.

Pe fondul falimentului Euroins, Guvernul a decis în 5 aprilie plafonarea prețurilor RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023. Măsura luată inițial pentru 6 luni, până pe 10 octombrie, a fost prelungită ulterior pana la 31 decembrie 2023, dar estimările sunt că dezechilibrul din piața RCA va continua și în primele luni din 2024.

Asigurătorii și brokerii au cerut Guvernului să nu continue plafonarea prețurilor RCA

În plină schimbare a conducerii ASF, asigurătorii și brokerii de asigurare au cerut Guvernului să nu prelungească plafonarea prețurilor RCA și în 2024. În opinia lor, o astfel de măsură ar pune o presiune uriașă pe asigurătorii din piață.

  • „Pentru înghețarea tarifelor de primă s-a invocat situația excepțională ca urmare a falimentelor și nevoia de preluare de către celelalte companii de asigurări a unui portofoliu semnificativ de clienți. Printr-un efort semnificativ, piața de asigurări a reușit să absoarbă acest șoc. Însă, pentru acest lucru, companiile de asigurări au avut nevoie de capital, fie consumând din cel existent, fie cerând bani către acționari.
  • Continuarea plafonării pune o presiune uriașă pe asiguratorii din piață, ce crește riscul ieșirii altor jucători, dintr-o piață care are oricum doar 6 companii autorizate și reglementate în România prezente și încă 2 care activează în baza pașaportului european.
  • Este evident, așadar, că orice potențială ieșire din piață va genera o presiune suplimentară asupra restului jucătorilor, creându-se un efect de domino”, a declarat în 19 decembrie Alexandru Ciucan, directorul general al UNSAR.

O reacție similară a venit atunci și din partea Uniunii Naționale a societăților de intermediere în asigurări (UNSICAR) care a avertizat că menținerea plafonării prețurilor RCA va contribui și mai mult la restrângerea concurenței și va intârzia intrarea de noi jucători în această piață.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS