21.2 C
Craiova
joi, 25 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Marcel Ciolacu, la ONU

Premierul Marcel Ciolacu, la ONU

Premierul Marcel Ciolacu s-a aflat, ieri, la ONU. A declarat că România iubește pacea și crede în negociere pentru soluționarea conflictelor.

Necesitatea consolidării ordinii internaționale bazate pe norme, cu Organizația Națiunilor Unite în rol central, consecințele agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, securitatea alimentară globală și conflictul din Fâșia Gaza au fost principalele teme ale întrevederilor între premierul Marcel Ciolacu și António Guterres, Secretarul General al Națiunilor Unite, respectiv Dennis Frances, președintele Adunării Generale a acestui for.

”Susținem leadership-ul și viziunea dumneavoastră, reflectată în Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), asupra viitorului cooperării globale printr-un multilateralism incluziv și eficient, care să însemne o solidaritate reînnoită între popoare și generațiile viitoare, un nou contract social ancorat în drepturile omului, o mai bună gestionare a bunurilor comune esențiale și bunurilor publice globale în beneficiul tuturor, în mod echitabil și durabil”, a subliniat premierul României în cadrul întrevederii cu Secretarului General al ONU, António Guterres.

Sprijinul ferm din partea României pentru eforturile de reformare a ONU

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a exprimat sprijinul ferm din partea României pentru eforturile de reformare a ONU și a apreciat că 2024 va fi un an esențial pentru organizația mondială, îndeosebi prin prisma necesității de a asigura un rezultat ambițios al Summit-ului Viitorului, test major, revelator pentru capacitatea statelor membre de a lucra împreună în mod eficient.

În problematica Ucrainei, premierul român a arătat că România susține Formula pentru Pace, un cadru unic care să conducă la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina, și va continua sprijinul ferm pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară din regiune.

”Ca stat care a trecut prin ambele mari deflagrații mondiale ale secolului trecut, cu multă suferință și pierderi grele, România iubește pacea și aspiră la soluționarea tuturor divergențelor de interese între țările lumii pe calea dialogului și negocierii. Diplomația e oricând preferabilă armelor. Dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii”, a mai adăugat șeful Executivului de la București.

Premierul a apreciat rolul ONU în războiul dintre Israel și Hamas

Legat de Fâșia Gaza, premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat pe António Guterres pentru rolul deosebit de important în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare, a exprimat aprecierea deosebită pentru eforturile personalului ONU care, în ciuda riscurilor cu care se confruntă, continuă să acorde asistența populației palestiniene și a transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți în rândul acestuia.

”Sprijinim abordarea dumneavoastră în răspunsul la actuala situație din Israel și Fâșia Gaza, bazată în mod esențial pe apelul la respectarea dreptului internațional și a dreptului umanitar internațional”, a mai transmis oficialul român, adăugând că principalele obiective aici, în opinia României, ar trebui să fie prevenirea pierderii de vieți în rândul civililor, ameliorarea situației umanitare din Fâșia Gaza, eliberarea cât mai rapidă și fără condiții a ostaticilor, prevenirea unei contagiuni regionale a conflictului și crearea unui orizont politic care să conducă la implementarea soluției celor două state.

António Guterres a felicitat România pentru rolul major pe care l-a avut în sprijinirea refugiaților ucraineni

António Guterres a felicitat România pentru rolul major pe care l-a avut în sprijinirea refugiaților ucraineni și în prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina către piețele globale. De asemenea, a remarcat mobilizarea de ajutoare umanitare românești pentru populația civilă din Gaza și a menționat potențialul României în normalizarea situației din regiune, prin prisma relațiilor amicale pe care le are atât cu Israelul, cât și cu statul palestinian.

Alte subiecte abordate în cadrul întâlnirilor cu cei doi înalți oficiali ONU, António Guterres și Dennis Frances, s-au referit la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, gestionarea schimbărilor climatice, combaterea dezinformării, întărirea prezenței ONU în România, ca răspuns la ofensiva Federației Ruse în Ucraina, și rolul activ jucat de țara noastră în acțiunile ONU pentru pace și securitate, dezvoltare durabilă și drepturile omului.

La finalul întrevederilor de la sediul ONU, premierul Marcel Ciolacu a semnat în Cartea de semnături a Organizației Națiunilor Unite și a vizitat Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU, pentru a se întâlni cu reprezentanții corpului diplomatic care activează în cadrul acesteia.

Informații suplimentare

Organizația Națiunilor Unite cel mai important for internațional, creat după cel de-Al Doilea Război Mondial cu misiunea de a asigura pacea la nivel global, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional.

România a devenit membru al ONU la 14 decembrie 1955, în urma deciziei luate de Adunarea Generală a organizației. În perioada septembrie 1967 – septembrie 1968, țara noastră a fost aleasă președinte al Adunării Generale și a mai deținut, de-a lungul timpului, funcții de vicepreședinte al Adunării Generale, precum și de președinte sau vicepreședinte în diferite comisii ale Adunării Generale.

Cele mai semnificative fonduri şi programe ale ONU care şi-au deschis reprezentanţe şi au pus în aplicare programe pentru România sunt Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comisariatul Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Citește și: Gorj: Bărbat reținut după ce i-a tăiat gâtul mamei sale cu un cuțit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS