7 C
Craiova
miercuri, 21 februarie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranța refuză extrădarea lui Paul al României

Franța refuză extrădarea lui Paul al României

Curtea de Apel din Paris a refuzat miercuri extrădarea lui Paul Philippe al României, condamnat definitiv la trei ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, scrie Agerpres.

Camera pentru extrădări a Curţii de Apel din Paris a refuzat predarea „din cauza unui risc real de încălcare a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”. Decizia poate fi atacată de către procurorul general.

Condamnat într-un dosar cu prejudiciu de 145 de milioane de euro

Paul Philipe al României a făcut obiectul unui mandat european de arestare emis la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

În acest caz, 18 persoane au fost condamnate, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro.

El a fost arestat provizoriu la data de 27 iunie 2022, în Franţa, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare.

Potrivit Ministerului Justiţiei din România, instanţa din Republica Franceză este competentă să decidă asupra modalităţii de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate.

Paul Philipe al României nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale

Tatăl său, Carol Mircea Grigore, născut în 1920 în România, a fost considerat fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, rege al României din 1930 până la abdicarea sa în 1940 în favoarea fiului său mai mic, Mihai I. În 1947, familia regală a fost expulzată din România de către comunişti, iar proprietăţile sale au fost confiscate. Paul Philippe, cu cetăţenie franceză, britanică şi română, nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale de către unchiul său Mihai, ultimul rege al României, care a murit în 2017.

Citește și: Patronii stației GPL care a explodat la Crevedia, puși în arest la domiciliu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS