14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSemnarea Actului adițional la Protocolul de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe și Uniunea Consulilor Onorifici din România

Semnarea Actului adițional la Protocolul de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe și Uniunea Consulilor Onorifici din România

Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe doamna Ambasador Mihaela Cămărășan și președintele Uniunii Consulilor Onorifici din România, Consul Onorific Andreas Huber, au semnat, la 21 noiembrie 2023, un Act adițional la Protocolul de colaborare, care are ca obiectiv principal intensificarea dialogului, a colaborării și a sprijinului reciproc în domeniul diplomației publice, culturale și economice.

La eveniment au participat, din partea Ministerului Afacerilor Externe al României: E.S. doamna Amb. Mihaela Cămărășan- Secretarul General MAE, domnul Bogdan Stănescu – Director General al Departamentului Consular din MAE, iar din partea Uniunii Consulilor Onorifici din România, Președintele Uniunii Consulilor Onorifici din România (UCOR), Andreas Huber, împreună cu reprezentanții Consiliului Director al UCOR.

Secretarul General Mihaela Cămărășan a menționat importanța consolidării dimensiunii economice a politicii externe române și necesitatea continuării dezvoltării dialogului instituțional cu membrii corpului consulilor onorifici străini acreditați în România, vizând stimularea dezvoltării relaţiilor economice, culturale, educaționale și sociale, prin facilitarea contactelor în aceste domenii.

În context, Secretarul general MAE a precizat că instituția consulului onorific are o importanță deosebită prin rolul său de vector de dezvoltare și promovare a relațiilor bilaterale și a reiterat susținerea din partea Ministerului Afacerilor Externe pentru continuarea colaborării, în aceste domenii.

Secretarul general MAE a evocat, în acest context, foarte buna coordonare între MAE și consulii onorifici acreditați în România în eforturile de evacuare a cetățenilor străini din Ucraina, ca urmare a declanșării războiului cu Federația Rusă, precum și în alte situații în care au fost implicați cetățenii statelor reprezentate de consulii onorifici- membri ai UCOR.

De asemenea, Secretarul general Mihaela Cămărășan a reiterat deschiderea MAE pentru consolidarea dialogului și colaborării dintre MAE și UCOR, cu obiectivul de a sprijini și facilita activitatea desfășurată de consulii onorifici în România.

La rândul său, Președintele Andreas Huber, împreună cu ceilalți reprezentanți ai conducerii UCOR, a mulțumit pentru sprijinul constant de care UCOR beneficiază din partea conducerii MAE. A asigurat, totodată, că UCOR depune toate eforturile pentru aprofundarea și extinderea relațiilor dintre România și țările reprezentate.

Susținerea de care UCOR s-a bucurat, atât în cadrul proiectelor interne ale Uniunii, cât și în evenimentele diplomatice organizate, au creat cadrul prielnic pentru semnarea și încheierea Actului Adițional la Protocolul încheiat la data de 26 februarie 2019 între Ministerul Afacerilor Externe şi Uniunea Consulilor Onorifici din România, pentru edificarea raporturilor de colaborare, reciproc avantajoase, în domeniul diplomaţiei publice, culturale şi de afaceri.

Președintele Andreas Huber a amintit importanța semnarii la data de 26 februarie 2019 a Protocolului de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe și Uniunea Consulilor Onorifici din România, acesta fiind considerat un document istoric în existența UCOR.

În foto, de la stânga la dreapta: Dl. Bogdan Stănescu -Director General al Departamentului Consular din MAE, Dna Georgiana Pogonaru –Consul Onorific al Islandei în România, Dl Endre Molnar –Consul Onorific al Ungariei la Drobeta Turnu Severin, Dl Andreas Huber- Consul Onorific al Austriei la Sibiu și Președinte UCOR, E.S. Dna Amb. Mihaela Cămărășan- Secretarul General MAE, Dl Eugen Lascu- Consul Onorific al Republicii Malta la București, Dl Ion-Valeriu Ciolacu – Consul Onorific al Franței la Brașov, Dna Av.Dr. Elena Bustea – Consul Onorific al Republicii Ecuador la București și Dl Ambasador Ioan Donca – Consul Onorific al Letoniei la București.

Curierul Naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS