20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSteinmetz eliberat după ce Curtea Supremă din Cipru a respins extrădarea în România

Steinmetz eliberat după ce Curtea Supremă din Cipru a respins extrădarea în România

Curtea Supremă din Cipru a anulat vineri decizia de extrădare a magnatului Beny Steinmetz în România. Decizia de eliberare a avut ca motivație fapțul că acesta se confruntă cu riscul unui tratament inuman în închsoarea din România. Beny Steinmetz este condamnat la cinci ani într-un caz de corupție, potrivit www.occrp.org.

Curtea Supremă a României l-a condamnat în lipsă pe Steinmetz pentru formarea „un grup infracțional organizat” în decembrie 2020. Acesta a conspirat cu nepotul unui fost rege și alții pentru a obține în mod corupt fostele pământuri regale în valoare de peste 100 de milioane de dolari. De atunci Steinmetz, de 67 de ani, este căutat în România. Este a doua oară când omul de afaceri care și-a făcut avere în afacerea de familie cu diamante, înainte de a se ramifica în afaceri imobiliare și miniere, a învins încercările de extrădare ale României.

În noiembrie 2021, a fost arestat la Atena pe baza unui mandat european de arestare emis de România. I s-a permis să plece în martie următor, când Curtea de Apel din Atena a decis împotriva extrădării sale. Poliția cipriotă l-a arestat pe Steinmetz pe aeroportul din Larnaca pe 31 august a acestui an ia. Deși a fost eliberat pe cauțiune în decurs de o săptămână, a fost reținut din nou după ce o instanță districtuală a confirmat inițial extrădarea sa pe 11 octombrie.

Condiții insuficiente în penitenciarele din România

Pe 25 octombrie a fost trimis la un spital din Limassol, a declarat un purtător de cuvânt al poliției cipriote. El nu a fost prezent la hotărârea de vineri. Avocatul său, Elias Stefanou, a declarat Curții Supreme că Steinmetz „a avut dureri de spate care îi afectau mobilitatea piciorului” în timpul detenției. România a oferit garanții că condițiile de închisoare din țară sunt conforme cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Curtea Supremă a Ciprului a considerat că acestea sunt insuficiente.

„Nu se poate concluziona că, dacă recurentul este predat… el nu va suferi un tratament degradant și inuman în timpul detenției sale”, a declarat judecătorul Ifigenia Stylianidou, în completul de trei judecători de la Curtea Supremă.

Steinmetz se va întoarce în Israel

„Contestația este admisă și recurentul urmează să fie eliberat.” Steinmetz a fost informat despre hotărâre ulterior de către avocații săi la un apel video, în afara sălii de judecată. „O altă instanță a unui stat european trimite un răspuns puternic celor care încalcă flagrant drepturile omului și ignoră orice concept al statului de drept”, a spus el într-un comunicat de presă. „Sunt foarte fericit că voi putea, în sfârșit, să mă întorc în țara mea într-o perioadă atât de crucială pentru Israel.”

Steinmetz încă așteaptă decizia într-un caz separat de corupție, în fața Curții Supreme a Elveției. Acolo, el face apel la o condamnare pentru luare de mită, pentru plăți pentru obținerea de zăcăminte de minereu de fier în valoare de câteva miliarde de dolari în Guineea, Africa de Vest. El a fost condamnat la 18 luni de închisoare, plus o pedeapsă de 18 luni cu suspendare, în aprilie, dar a făcut apel imediat. Nu a fost dată o dată pentru verdictul instanței elvețiene.

Citește și: (VIDEO) 128 de persoane au murit în cutremurul din Nepal

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS