25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Furtuna Ciaran a măturat vestul Europei. Șapte oameni au murit

(VIDEO) Furtuna Ciaran a măturat vestul Europei. Șapte oameni au murit

-

Furtuna Ciaran a măturat vestul Europei, suflând vânturi record în Franța și lăsând milioane de oameni fără curent.

Vânturile record în Franța și în cea mai mare parte a Europei de Vest au făcut cel puțin șapte morți și au rănit alte persoane. Furtuna Ciarán a străbătut continentul joi. Furtuna a devastat case, provocând haos în călătorii și întrerupând curentul unui număr mare de oameni. Vânturi de peste 190 km/h (118 mph) au lovit vârful nordic al coastei atlantice a Franței, smulgând copaci și distrugând ferestrele caselor. Valuri uriașe s-au izbit de porturile și țărmurile franceze, în timp ce vântul a aplatizat indicatoarele stradale și a rupt acoperișurile. Copacii au blocat drumurile din vestul Franței.

Un șofer de camion a murit când vehiculul său a fost lovit de un copac în regiunea interioară Aisne din nordul Franței, a declarat ministrul Transporturilor Clement Beaune. Între timp, un bărbat de 70 de ani din orașul-port Le Havre, Normandia, a murit după ce a căzut de pe balcon. Presa locală FranceBleu a citat un procuror care a spus că se pare că bărbatul își închidea obloanele împotriva vântului când a căzut. Cel puțin 16 persoane au fost rănite în Franța, dintre care șapte lucrători de urgență, potrivit apnews.com.

Peste un milion de gospodării au rămas fără curent

Aproximativ 1,2 milioane de gospodării franceze au pierdut curentul electric, a declarat compania de energie electrică Enedis într-un comunicat. Aceasta include aproximativ jumătate din casele din Bretania, peninsula atlantică cel mai grav lovită de Ciarán. Enedis a spus că 3.000 de muncitori lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie. Vântul a ajuns până la aproximativ 160 km/h pe coasta Normandiei și până la aproximativ 150 km/h în interior. Echipajele de pescuit au rămas pe mal.

Autoritățile locale au închis parcurile și plajele în unele regiuni. Trenurile locale au fost anulate pe o porțiune din vestul Franței, iar toate drumurile din regiunea Finistère din Bretania au fost închise joi dimineață. Beaune, ministrul transporturilor, a îndemnat oamenii să evite șofatul și să fie precauți atunci când călătoresc în zonele cu avertismente meteo. „Vedem cum drumurile pot fi fatale în aceste circumstanțe”, a declarat el pentru postul France-Info.

Spania și Belgia, lovite de furtună

O mare parte din Spania a fost lovită de ploi abundente și vânturi puternice, parcurile orașului au fost închise. Mai multe trenuri și zboruri au fost anulate. Serviciile de urgență din Madrid au declarat că o femeie a murit după ce un copac a căzut peste ea. Alte trei persoane au fost rănite ușor în incidentul de pe o stradă din centrul orașului.

Două persoane au fost ucise în urma căderii unor ramuri de copaci în centrul Gentului, Belgia, inclusiv un copil de 5 ani. Un copil de 3 ani a fost rănit ușor în același incident, a declarat parchetul din Gent într-un comunicat. O altă sucursală a lovit trei turişti germani în Parcul Cetăţii din centrul Gent, ucigând o femeie de 64 de ani. Fiica ei a fost grav rănită. Presa belgiană a raportat că un bărbat a fost grav rănit când un zid s-a prăbușit din cauza furtunii din orașul-port Anvers.

A fost emisă o avertizare de furtună pentru coasta Mării Nordului din Germania și o avertizare de vânt puternic pentru o parte a coastei Mării Baltice. Autoritățile au declarat că o femeie de 46 de ani a fost rănită mortal în urma căderii unui copac în munții Harz din nordul Germaniei. Alerte meteo au fost emise și pentru o mare parte a Sloveniei, pe măsură ce furtuna a avansat. Portul Adriatic Koper a fost închis traficului.

Mii de oameni au rămas fără curent în Regatul Unit

De asemenea, mii de oameni au rămas fără curent în Regatul Unit. Rafalele au aruncat în aer acoperișurile clădirilor și au răsturnat copaci. Unii au fost nevoiți să-și evacueze casele în timp ce Ciarán a lovit sudul Angliei. Sute de școli s-au închis în comunitățile de coastă din sudul Cornwall și Devon, deoarece copacii doborâți și inundațiile au împiedicat oamnii să facă naveta de dimineață.

Companiile feroviare i-au îndemnat pe navetiști să lucreze de acasă, dacă este posibil, din cauza potențialului de cădere a copacilor pe șine. În portul Dover s-a suspendat navigația. Un drum important din oraș a fost parțial închis pentru siguranța publică. Agenția Maritimă și Paza de Coastă a îndemnat oamenii să stea departe de coastă. „Stați departe de situațiile periculoase”, a scris agenția pe Twitter. „Un selfie în condiții de furtună nu merită să-ți riști viața.”

Simon Partridge, meteorolog senior la agenția meteorologică guvernamentală din Marea Britanie, Met Office, a declarat că cel mai rău pentru Anglia pare să se fi terminat. Furtuna „începe să-și piardă energia pe care o avea când a sosit prima dată”, a spus el.

Citește și: (VIDEO) Regele crypto, Sam Bankman-Fried, găsit vinovat pentru toate cele șapte acuzații de fraudă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bărbat rănit într-un accident rutier la Târgu Jiu

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru gestionarea...

ȘTIRI GdS