15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate"Salinate de Turda", al treisprezecelea produs românesc înregistrat la nivel european cu indicație geografică protejată

„Salinate de Turda”, al treisprezecelea produs românesc înregistrat la nivel european cu indicație geografică protejată

„Salinate de Turda” este al treisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european cu indicație geografică protejată.

Confirmarea vine odată cu publicarea regulamentului de punere în aplicare a deciziei Comisiei din 26 octombrie, de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate – „Salinate de Turda – Indicație Geografică Protejată”.

„Salinate de Turda -IGP” este preparat de carne, un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă „mărătoare” sau „murătoare”), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag). La preparare se folosește ceafa de porc, cotletul, pieptul și pulpa de porc. Urmează o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

„Salinate de Turda – IGP” se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă și anume:

  • ceafă,
  • cotlet,
  • piept,
  • pulpă de porc.

Produsul „Salinate de Turda -IGP” este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate. Produsul tradițional românesc „Salinate Turda” se vinde la un preț prohibitiv de 18 lei pe 80 de grame sau 100 de grame. Este destul de greu de găsit.

Citește și: (VIDEO) Mehedinți: Două victime după ce un autoturism s-a răsturnat la Ciochiuța

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS