12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinanțare de 43 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării modernizarea UATAA

Finanțare de 43 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării modernizarea UATAA

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru are la dispoziție un buget de 43 de milioane de lei pentru modernizări.

Va fi organizată până la finalul acestui an o licitație pentru stabilirea constructorului care va moderniza cazanul principal al Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru. Cazanul alimentat cu lignit ar fi trebuit să beneficieze de mai mulți ani de lucrări de reabilitare. Potrivit primarului municipiului Motru, Cosmin Morega, bugetul inițial a fost foarte mic. Nu ar fi fost acoperite toate lucrările.

„Era o sumă care nu acopera modernizarea. Acum așteptăm rezultatul licitației și poate se va ajunge la semnarea unui nou contract. Lumea a spus că poate că a fost o decizie riscantă să anulez prima investiție, dar nu era soluție. Ne învârteam în jurul cozii. Ulterior, au văzut că am avut dreptate să oprim așteptarea și am obținut o finanțare de 43 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării. Proiectul nu vizează doar modernizarea cazanului, ci a căilor de acces și a unor echipamente”, a precizat Cosmin Morega.

Stocuri de cărbune pentru UATAA Motru

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă are datorii de 16 milioane de lei. În ultimii aproape 4 ani s-a aflat în insolvență. Nu s-a reușit recuperarea creanțelor în perioada respectivă, însă a mai fost diminuat nivelul datoriilor. Modernizarea cazanului principal are în vedere tot un combustibil fosil. Prin urmare, va fi nevoie ani de zile de acum încolo de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia. Singura variantă de tranziție ar fi un cazan compatibil și cu gazele naturale. În această perioadă Uzina de Agent Termic din Motru face demersuri pentru a avea asigurat cărbunele necesar pentru iarna 2023 – 2024. Principalul furnizor al uzinei sunt chiar carierele miniere din zona Motru, Roșiuța și Lupoaia. De anul viitor va rămâne o singură carieră minieră la Motru, cea de la Roșiuța. Subunitatea mineră de la Lupoaia va fi închisă, conform Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia.

Citește și: Elevul acuzat de crima din Grădina Botanică, judecat pentru omor calificat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS