12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevul acuzat de crima din Grădina Botanică, judecat pentru omor calificat

Elevul acuzat de crima din Grădina Botanică, judecat pentru omor calificat

Procurorii doljeni dispus trimiterea în judecată a unui minor de 17 ani, acuzat că a înjunghiat doi tineri. Atacul a avut loc pe 27 iunie, pe una dintre aleile Grădinii Botanice din Craiova. O copilă de 14 ani a murit în scurt timp, în Grădina Botanică. Prietenul fetei, un tânăr de 19 ani, a fost transportat în stare gravă la Spitalul de Urgenţă Craiova. Tânărul a supravieţuit leziunilor suferite şi a fost externat pe 10 iulie. Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 27 iunie, inculpatul a plecat de acasă cu intenţia de a ucide pe cineva. Mai întâi a mers în Parcul Nicolae Romanescu. Probabil descurajat de prezenţa camerelor de supravehgere, a plecat în Grădina Botanică, unde nu există un sistem de supravehgere. Inculpatul a fost deferit justiţiei pentru omor calificat, tentativă de omor calificat, portul şi folosirea fără drept de obiecte periculoase.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au explicat că inculaptul, elev la Liceul Militar Craiova la data faptelor, a plecat de acasă, din comuna Calopăr, la Craiova. Avea la el un rucsac în care ţinea un cuţit, o pereche de mănuşi, o mască şi alte obiecte. Anchetatorii susţin că tânărul a plecat de acasă cu intenţia de a ucide pe cineva.  

„În data de 27.06.2023, în jurul orelor 16.00, în timp ce se afla în Grădina Botanică din Craiova, inculpatul F.M.A. a pus în aplicare hotărârea infracțională de a ucide, înjunghiind de mai multe ori cu un cuţit, în zone vitale atât pe victima L.M.M., provocând decesul acesteia, cât şi pe persoana vătămată B.E., acesteia producându-i leziuni traumatice ce au necesitat cca. 40 zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei.

La stabilirea încadrării juridica a fost reţinută circumstanța agravantă, premeditarea, având în vedere că inculpatul F.M.A. a luat hotărârea de a ucide înainte de a pleca de acasă, sens în care s-a pregătit, înarmându-se cu un cuţit şi luând asupra sa obiecte apte a nu fi identificat, apoi a reflectat asupra modului, a împrejurărilor, a locului şi a momentului de săvârşire a faptelor”, au precizat anchetatorii.

A ales victimele la întâmplare

În urma anchetei s-a mai stabilit că agresorul nu cunoştea victimele.

„Astfel, chiar dacă inculpatul nu cunoştea cele două victime, din modul în care acesta a acţionat, rezultă că a plecat de acasă cu intenţia clară de a ucide pe cineva, rămânându-i dosar să-şi aleagă victimele în funcţie de împrejurări şi să acţioneze la momentul oportun”, au mai precizat procurorii.

Aceştia din urmă mai spun că agresorul a venit la Craiova cu un microbuz. Mai întâi a mers în Parcul Nicolae Romanescu. De acolo a plecat în Grădina Botanică, unde i-a atacat pe cei doi tineri.

Inculpatul de 17 ani este acuzat de omor calificat, tentativă de omor calificat, port şi folosirea fără drept de obiecte periculoase. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj vineri, pe 15 septebrie. În dosar s-au constituit părţi civile rudele victimelor. Părinţii inculpatului minor sunt părţi responsabile civilmente.

Aviz de exmatriculare înainte de atacul din Grădina Botanică

Pe 28 iunie, inculpatul de 17 ani a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Mandatul de arestare a fost prelungit de Tribunalul Dolj pe 18 iulie şi 17 august. Următorul termen pentru verificarea măsurii preventive a fost stabilit de instanţă pentru data de 18 septembrie.

Alexandru F. are 17 ani şi era elev la Liceul Militar Tudor Vladimirescu din Craiova la data faptelor. Este fiul unui poliţist din cadrul IPJ Dolj. După comiterea faptelor, reprezentanţii unităţii de învăţământ au susţinut că elevul de 17 ani nu a avut abateri discilpinare „grave”.

„Pe parcursul celor trei ani de studii în instituția noastră, elevul a avut rezultate bune la învățătură. A absolvit ultimul an de studii, respectiv clasa a XI-a, cu media 7,67, nefiind înregistrat cu abateri disciplinare grave. A fost declarat apt în urma testărilor psihologice desfășurate în cadrul proceselor de selecție, conform baremelor în vigoare pentru admiterea în învățământul militar liceal”, au precizat reprezentanţii unităţii de învăţământ.

Potrivit Mediafax, de fapt, chiar înainte de comiterea faptelor, elevul primise un aviz de exmatriculare pentru abaterile comise în anul şcolar 2022-2023. După atacul din Grădina Botanică a fost declarat necorespunzător pentru profilul militar.

Viaţă curmată la doar 14 ani

Melis, copila de 14 ani care a fost ucisă, era absolventă Colegiului Național Pedagogic din Craiova. Urma să primească rezultatul de la Evaluarea Națională. Melis a fost condusă pe ultimul drum pe 1 iulie. Emanuel, tânărul de 19 ani care a supraviţuit atacului, este absolvent al Colegiului Național Carol I din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS