2.9 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate3 din 5 persoane cu dermatită atopică moderată sau severă nu ţin afecţiunea sub control

3 din 5 persoane cu dermatită atopică moderată sau severă nu ţin afecţiunea sub control

Deși există multe tratamente disponibile pentru a ține sub control simptomele de dermatită atopică (DA), cercetările sugerează că aproximativ 3 din 5 persoane care trăiesc cu DA moderată până la severă nu își controlează suficient afecțiunea. Coaliţia Organizaţiilor pentru Pacienţi cu Afecţiuni Cronice (COPAC) a lansat recent o campanie destinată pacienţilor cu DA, sub genericul „Spune DA!”. COPAC îşi propune să sprijine pacienţii cu această afecţiune, care, pe lângă manifestările cutanate, se pot confrunta adesea şi cu alte provocări.

Există numeroase opţiuni terapeutice care pot ameliora viaţa pacienţilor cu DA

Potrivit inițiatorilor campaniei, pentru dermatita atopică sunt disponibile noi opţiuni de tratament, cu rezultate demonstrate în îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care trăiesc cu această afecţiune. În ultimii ani, s-au aflat mai multe despre cauzele care stau la baza bolii.
„Din păcate, un număr mare de pacienţi cu forme moderat-severe nu îşi controlează eficient afecţiunea, deşi pot beneficia de toate opţiunile terapeutice disponibile la nivel mondial”, a declarat într-un comunicat, Alin Nicolescu, secretarul general al Societăţii Române de Dermatologie.

Campanie COPAC pentru pacienţii cu dermatită atopică

Campania va avea o pagină web dedicată, disponibilă în cadrul website-ului www.copac.ro, unde vor fi puse la dispoziţia utilizatorilor o serie de instrumente în navigarea şi gestionarea dermatitei atopice.

Printre acestea se numără Instrumentul de control al dermatitei atopice (ADCT), un chestionar scurt care măsoară severitatea simptomelor DA, inclusiv impactul pe care îl are asupra somnului şi stării de spirit. „Dermatita atopică nu este ‘doar o boală a pielii’, aşa cum cred mulţi, ci merge dincolo de piele. Şi, în timp ce majoritatea pacienţilor cu DA prezintă doar o formă uşoară, pentru cei cu forme moderate sau severe, DA poate afecta mult mai mult decât suprafaţa pielii, impactând activităţile zilnice, somnul, sănătatea mintală şi nu numai”, a declarat Radu Gănescu, preşedinte COPAC.

Care sunt factorii de risc pentru DA

Cauzele și factorii de risc pentru dermatita atopică includ: predispoziția genetică, un răspuns imun anormal la stimuli obișnuiți, o barieră cutanată defectuoasă, sensibilitate la alergeni și factori de mediu, dezechilibre în microbiomul cutanat, stresul și vârsta (mai frecventă la copii și femei).

Inflamaţia la nivelul pielii poate fi încă activă, chiar dacă persoanele care trăiesc cu DA au zile, săptămâni sau chiar luni între erupţii. Simptomele pot afecta calitatea vieţii, mai ales în rândul copiilor sau adolescenţilor cu DA spune medicul dermatolog Irina Antonescu. „Reducerea iritaţiei şi a mâncărimii nu sunt suficiente, este nevoie de un control pe termen lung, care se poate obţine doar printr-un dialog deschis cu medicul dermatolog”, e de părere specialistul.

Cum se manifestă dermatita atopică

Dermatita atopica se caracterizează prin piele uscată, iritată și cu aspect aspru, din cauza lipsei de hidratare și deteriorare a barierei cutanate. Aceasta poate declanșa roșeață și inflamație, iar în cazurile mai severe, pot apărea umflături și vezicule, cunoscute sub numele de bășici.

Pielea uscată și fragilă poate dezvolta fisuri și crăpături dureroase, care deschid ușa către infecții. De asemenea, scărpinarea excesivă poate duce la leziuni minore, cum ar fi zgârieturi sau excoriații, care agravează starea pielii.

Citeşte şi: Românii îşi pierd dinţii devreme şi ajung la specialist când sunt aproape ştirbi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS