0.6 C
Craiova
vineri, 1 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateSUA comemorează 22 de ani de la atacurile din 11 septembrie

SUA comemorează 22 de ani de la atacurile din 11 septembrie

SUA comemorează 22 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Americanii privesc în urmă la oroarea şi moştenirea lăsată de atacurile de la 11 septembrie 2001. Aceştia se adună luni la memoriale, la unităţi de pompieri, la primării şi în alte locuri pentru a comemora 22 de ani de la cel mai sângeros atac terorist de pe teritoriul SUA, relatează Associated Press.

Atacurile cu avioane deturnate au făcut aproape 3.000 de victime şi au remodelat politica externă americană şi temerile interne.

Comemorările au loc pretutindeni, începând de la locurile atacurilor – la World Trade Center din New York, Pentagon şi Shanksville, în Pennsylvania – până în Alaska şi nu numai.

Preşedintele Joe Biden este aşteptat la o ceremonie la o bază militară din Anchorage

Preşedintele Joe Biden este aşteptat la o ceremonie la o bază militară din Anchorage. Aflat în drum spre Washington, după o deplasare în India şi Vietnam, vizita preşedintelui aminteşte că impactul atacurilor de la 11 septembrie 2001 a fost resimţit în fiecare colţ al naţiunii, oricât de îndepărtat ar fi.

Joe Biden, un democrat, va fi primul preşedinte care va comemora 11 septembrie în Alaska sau oriunde în vestul SUA. El şi predecesorii săi au mers până acum la unul sau altul dintre locurile atacurilor, în majoritatea anilor, deşi republicanul George W. Bush şi democratul Barack Obama au marcat fiecare aniversarea şi pe peluza Casei Albe. Într-un an, Obama a comemorat evenimentul făcând o vizită militarilor de la Fort Meade, în Maryland.

Prima-doamnă Jill Biden urmează să depună o coroană de flori la memorialul 11 septembrie de la Pentagon.

Kamala Harris urmează să se alăture ceremoniei din piaţa Memorialului

La Ground Zero, în New York, vicepreşedinta Kamala Harris urmează să se alăture ceremoniei din piaţa Memorialului şi a Muzeului Naţional 11 septembrie. Evenimentul nu va cuprinde însă discursuri din partea unor personalităţi politice. Oferă, în schimb, podiumul rudelor victimelor pentru o citire de câteva ore a numelor celor decedaţi.

„Este o zi care a schimbat istoria”

„Dacă numele lor este rostit cu voce tare, ei nu dispar”, a declarat James Giaccone. Acesta şi-a pierdut fratele în atacurile de la 11 septembrie. „Este o zi care a schimbat istoria”, spune el.

Ca un alt mod de a marca aniversarea, mulţi americani fac luni muncă voluntară.

În Pennsylvania, unde unul dintre avioanele deturnate s-a prăbuşit după ce pasagerii au încercat să ia cu asalt cabina de pilotaj ocupată de terorişti, este programată o comemorare şi o depunere de coroane la Memorialul Naţional al Zborului 93 din Stoystown. Soţul vicepreşedintei Harris, Doug Emhoff, este aşteptat să participe la ceremonie.

Site-ul memorial va oferi şi un nou videoclip educaţional. Un tur virtual şi alte materiale pentru profesori, care vor putea fi folosite în sălile de clasă. Educatori şi un total de peste 10.000 de elevi s-au înregistrat pentru a avea acces la programul gratuit „Ziua naţională a învăţării”, care va fi disponibil până în toamnă, spun organizatorii. „Trebuie să transmitem mesajul către generaţia următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al memorialului, Katherine Hostetler, ranger al Serviciului Parcurilor Naţionale.

Citeşte şi: Mircea Geoană: „Nu sunt indicii ca Federaţia Rusă să aibă vreo intenţie de a ataca un stat aliat”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS