4 C
Craiova
joi, 7 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateLa ceas de sărbătoare în parohia Sticlăria/Rediu, județul Iași

La ceas de sărbătoare în parohia Sticlăria/Rediu, județul Iași

În data de 9 septembrie 2023, de ziua prăznuirii Sfinților Părinți Ioachim și Ana, parohia Sticlăria/Rediu, com Scobinți, jud. Iași, care are pe dumnezeieștii părinți ca ocrotitori și mijlocitori, s-a îmbrăcat în haine de îndoită sărbătoare prin prezența Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care însoțit de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie, iar mai apoi sfințirea casei parohiale și a monumentului închinat eroilor, ambele aflate în incinta curții bisericii.

În acest fel s-a binecuvântat osteneala acestei vrednice comunități, de doar 78 de familii, care prin îndrumarea și munca osârduitoare a Preacucernicului părinte paroh Ioan Florariu, în cei 17 ani de păstorire a reușit ca din punct de vedere administrativ să înalțe un adevărat complex arhitectural format dintr-o biserică moldovenească aflată într-un stadiu avansat de finalizare, casă socială, de asemenea în etapele finale de finisaj, clopotniță, casă parohială etc., ce împreună alcătuiesc un ansamblu armonios, bine poziționat în spațiu, încântător privirii prin proporționalitate, culoare și ornamentație.

Stema Mitropoliei Moldovei de pe fațada edificiului bisericii sau icoana pictată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, de la intrarea principală a casei parohiale sunt elemente care surprind și conferă istoricitate unui spațiu nou prin construcție, dar conectat la trecut prin autenticitatea mărturisirii.

Odată cu ridicarea bisericii și a celorlalte elemente conexe, s-a coagulat, după cum remarca și părintele Ioan Florariu în cuvântul său de mulțumire, și o comunitate puternică de credință, vie prin faptele dragostei pentru Dumnezeu și aproapele.

Părintelui Ioan Florariu i s-a conferit rangul de iconom stavrofor, iar doamnei preotese Georgiana Florariu distincția „crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”, pentru rodnica lor activitate. În final, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul și-a mărturisit dorința de a poposi și cu alte ocazii festive în această comunitate destoinică, spre a se bucura întru împreună slujire și mulțumire aduse lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate din prea plin peste credincioșii de aici.

Pc. Pr. Nicolae-Cătălin Luchian

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS