20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIan Wilmut, cel care a clonat oiţa Dolly, a murit

Ian Wilmut, cel care a clonat oiţa Dolly, a murit

Ian Wilmut, unul dintre creatorii primului mamifer clonat din lume, Oaia Dolly, a murit la vârsta de 79 de ani, potrivit BBC.

Munca profesorului Sir Ian Wilmut, de la Institutul Roslin din Edinburgh, a pus bazele cercetării cu celule stem. Această tehnologie își propune să vindece multe dintre bolile îmbătrânirii, permițând organismului să regenereze țesutul deteriorat.

Moștenirea sa este crearea unui domeniu cunoscut sub numele de medicină regenerativă. Aceasta are un potențial imens de a permite mai multor oameni să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Crearea lui Dolly în 1996 a fost, fără îndoială, una dintre cele mai mari realizări științifice ale secolului al XX-lea. Profesorul Wilmut a fost printre liderii unei echipe care a folosit o celulă din glanda mamară a unei oi adulte moarte pentru a crea un animal viu care era genetic identic cu donatorul.

Cum a făcut-o

Procesul a implicat introducerea ADN-ului din celula adultă într-un ovul gol de oaie. Cercetătorii l-au stimulat apoi cu electricitate și au adăugat substanțe chimice – care au avut ca efect întinerirea ADN-ului adult într-un embrion. Acesta a fost apoi implantat într-o oaie surogat până a ajuns la termen.

Există momente în care evoluțiile științei reprezintă mult mai mult decât un pas înainte în cunoaștere. Din când în când, schimbă totul. Vederea Pământului din spațiu și detonarea bombelor atomice peste Hiroshima și Nagasaki a creat mari schimbări culturale în viziunea noastră despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru. La acea vreme, nașterea lui Dolly, oaia clonată, s-a simțit ca un astfel de moment.

Sosirea lui Dolly cu mai bine de 25 de ani în urmă – clonată dintr-o celulă de la o oaie adultă a stârnit euforie și anxietate în egală măsură. A fost o realizare științifică incredibilă și am avut norocul să raportez despre această poveste uimitoare pentru BBC News.

Citește și: Bărbatul care și-a înjunghiat concubina și amenința că se aruncă de etajul 8, reținut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS