7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFederaţia ”Solidaritatea Sanitară" anunţă că suspendă conflictul colectiv de muncă

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” anunţă că suspendă conflictul colectiv de muncă

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” anunţă că suspendă conflictul colectiv de muncă, acordând Guvernului termene stricte pentru onorarea obligaţiilor asumate.

Având în vedere angajamentele asumate de Primul-ministru, Marcel Ciolacu, în numele Guvernul României, la negocierea din data de 12 iulie desfășurată cu reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”, Consiliul de Coordonare al federației, întrunit joi, în ședință extraordinară, a decis suspendarea conflictului colectiv de muncă.

Conflictul poate fi reluat

Conflictul colectiv de muncă va fi redeschis în situațiile în care Guvernul României nu-și îndeplinește următoarele obligații asumate:
 

  • Finalizarea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere Sănătate, cu includerea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” deja stabilite, încheierea și înregistrarea acestuia în termen de două săptămâni.
  • Finalizarea acordului cu Guvernul României cu punctele propuse și cele convenite, incluzând atât modificarea și completarea OUG nr. 63/2023 cât și punctele adiționale, până la sfârșitul lunii iulie 2023.
  • Transpunerea modificărilor și completărilor la OUG nr. 63/2023 astfel încât acestea să fie aplicabile la termenul deja prevăzut în acest act normativ.
  • Finalizarea proiectului legii salarizării, partea privitoare la Sănătate, incluzând ierarhia, principiile și regulile existente în forma inițială a proiectului negociat cu Ministerul Sănătății, până la sfârșitul lunii august 2023.
  • Stabilirea termenelor clare, convenite împreună, de aplicarea a noii legi a salarizării pentru angajații din Sănătate până la sfârșitul luni septembrie.

Suspendarea este o retragere temporară

Suspendarea conflictului colectiv de muncă este condiționată de continuarea negocierilor pentru finalizarea punctelor amintite, la termenele stabilite.

Suspendarea conflictului colectiv de muncă nu este o „demobilizare”, ci doar o retragere temporară în „cazarmă”, acțiunile putând fi reluate rapid și cu mai mare amploare în caz de nevoie. Atenționăm guvernanții că neonorarea acestor obligații la termenele amintite va determina reluarea conflictului colectiv de muncă.

Suspendarea conflictului colectiv de muncă implică și suspendarea programului anunțat privind declanșarea grevei de avertisment și a grevei generale, acesta urmând să fie reprogramat în momentul reluării conflictului colectiv de muncă.

De asemenea, suspendarea conflictului colectiv de muncă determină suspendarea celor două forme complementare de protest, respectiv Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare și Protestul angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității, acestea urmând să fie reluate automat în caz de redeschidere a conflictului colectiv de muncă.

Suspendarea conflictului colectiv de muncă implică însă continuarea și accentuarea acțiunilor de informare a angajaților din sănătate în privința situației existente și mai ales a proiectului legii salarizării, aceasta devenind cea mai importantă acțiune din această perioadă.

Citește și: (VIDEO) Cauza morții Lisei Marie Presley

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS